„Klubrádió
A lényeg

Media1: Felmondott Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője

23/08/2022 17:26

| Szerző: Klubrádió

Beadta a felmondását Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője. a televíziós kormánypropaganda egyik legismertebb arca – értesült a Media1 portál.

A közmédiának is nevezett, közpénzből fenntartott, de folyamatosan a Fidesz üzeneteit közvetítő MTVA-nál (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) dolgozó műsorvezető hosszú ideje fontolgatta már a távozását. 2020-ban egy időre el is tűnt a képernyőről belső konfliktusok miatt, ám akkor végül visszatért a képernyőre, most azonban Németh Balázs elhatározása teljesen végleges – írta a portál, amelynek forrásai úgy tudják, Németh szakmai okokkal magyarázta a köztévéseknek a felmondását.

A Media1 úgy tudja, hogy egy-két héten belül kiderülhet, hogy Németh Balázs, aki több helyről is lehetőséget kapott, hol folytatja karrierjét.

Németh Balázs
 
Németh Balázs Forrás: M1
 

Németh Balázs a kezdetektől napi szereplője volt a 2015-ben indult M1 „nemzeti hírtévének”, ahol a Híradó vezetőjeként többször a kormány álláspontját támogató, illetve a rezsimnek kedvező kommentárokkal kísérte az egyébként is kiegyensúlyozatlan híradásokat.

Ezeket a megjegyzéseket alkalmanként a Médiatanács is bírálta. Például 2019 októberében, amikor Németh Balázs „primitív, bunkó, felháborító akciónak” minősítette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő táblafelmutatós parlamenti akcióját. A hatóság néhány hónap múlva törvénysértőnek ítélte a műsorvezetői megszólalást, de bírságot nem rótt ki az M1-et működtető és általa felügyelt MTVA-ra illetve Duna Médiaszolgáltató Zrt.-re.

A hivatalos elmarasztalások mellett, pozitív visszajelzéseket is kapott Németh Balázs, 2021 végén a közmédia vezetése Egyesy Géza-díjjal ismerte el a munkáját, amiért a 2020-as, bírósági úton kiperelt hivatalos adatok szerint havi közel kétmillió forintot kapott.