„Köszönjük,
A lényeg

24.hu: Letartóztatták a kedden őrizetbe vett óbudai alpolgármestert

20/06/2024 16:09

| Szerző: Klubrádió

Letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és azt az önkormányzati cégvezetőt, akit ugyancsak kedden vettek őrizetbe az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügy miatt – írja a 24.hu. A végzés nem végleges.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a portál megkeresésére azt mondta, hogy az ügyben eljáró nyomozási bíró elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egy hónapos letartóztatását, és annak az önkormányzati cégvezetőnek a letartóztatását is, akit ezen bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésével gyanúsítanak. A végzés nem végleges.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, már tíz gyanúsítottja van az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügynek. A Központi Nyomozó Főügyészség kedden több helyszínen, köztük a III. kerületi önkormányzat épületében végzett kutatást és lefoglalást. Az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az alpolgármestert, valamint egy önkormányzati cég vezetőjét is.

A gyanúsítás szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadásáért.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése miatt a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal – közölte az ügyészség. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, ez már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

A nyomozó ügyészség a napokban kihallgatott öt emberrel szemben vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte, melyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a „strómancégek” ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el.