„Klubrádió
A lényeg

15 ezer fölött a török földrengés halottainak a száma

9/02/2023 07:03

Csütörtök hajnalra már több mint 15 ezer halottat találtak a hét eleji törökországi és szíriai földrengések romjai között, a sérültek száma 63 ezer, Szíriában is 5 ezernél több sebesültről érkezett jelentés.

A török katasztrófavédelem (AFAD) összesítése szerint eddig az országban 12 391-en haltak meg a 7,8-as erősségű földrengés, illetve az azt követő utómozgások miatt.

Szíriában 2992 holttestre bukkantak.

Az anyagi kár szinte felmérhetetlen, több település teljesen romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is.

Török-szíriai földrengés
 
 
Kahramanmaras, 2023. február 8. Recep Tayyip Erdogan török államfő (b) a földrengés miatt otthonuk elhagyására kényszerült emberek számára felállított sátorvárosban tesz látogatást a dél-törökországi Kahramanmarasban. MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat/Murat Cetinmuhurdar
Fotó: Murat Cetinmuhurdar
 

 

Három nappal a katasztrófa után a térségben még folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után, de a munkát nehezíti a hideg és a helyszínek nehéz megközelítése az infrastruktúra súlyos károsodása miatt. A török katasztrófavédelmi szervek munkáját számos külföldi mentőegység segíti, köztük több magyar is.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán a térségbe látogatott, és elismerte, hogy voltak hiányosságok a hatóságok reagálásában, de hangoztatta, hogy egy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen felkészülni.

Arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövesse. „Ma az egység, a szolidaritás ideje van” – mondta, és bejelentette, hogy a károsult családoknak 10 ezer török líra (mintegy 192 ezer forint) anyagi támogatást nyújtanak.