„Köszönjük,
A lényeg

Legkevesebb 32 túlélőt találtak a magyar mentőcsapatok Törökországban a földrengés után

8/02/2023 20:38

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán délután jelentette be, hogy újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint már 16 túlélőt, valamint 12 holttestet emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat azt közölte: eddig 6 élő embert találtak meg a romok alatt.

A Baptista Szeretetszolgálat arról tájékoztatott, 10 túlélőt találtak mostanáig, kettőt maguktól, kettőt egy török mentőcsapattal közösen szabadítottak ki, két ember kimentése pedig jelenleg is tart.

A Magyar Református Szeretetszolgálat tűzoltókból, katasztrófavédelmi szakemberekből álló Kutató-Mentő csapata kedd éjszaka megérkezett Törökországba, szerdán pedig megkezdték mentési szolgálatukat a szír határhoz közeli Mardin városában, mely város szinte teljes egészében összeomlott a földrengésben.

A Budapest Mentőszervezet mentőcsapata beérkezett a fogadó-regisztráló állomásra Törökországban, majd a szükséges formalitások után tovább indult Kahramanmaras felé.

Az Életjel mentőcsoport kedd éjjel érkezett meg Törökországba, de egyelőre nem közöltek adatot az általuk talált túlélők számáról.

És ugyanez igaz a Terrorelhárítási Központra is.

Összességében tehát eddig legkevesebb 32 túlélőt találtak a magyar csapatok szerda estig a katasztrófa sújtotta régióban. Közben legalább 11 ezerre nőtt a tragédia áldozatainak száma.

(Képünk illusztráció, fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)