„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar mentőcsapat Törökországban: ekkora beavatkozásra még sehol sem volt szükség

8/02/2023 11:13

| Szerző: Klubrádió

Kedden  déltájban megérkezett a Hunor mentőcsoport a dél-törökországi Antakya városába. A Reggeli gyors vendége Mukics Dániel,  az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője volt.

2023. február 08. Reggeli gyors - részlet - Mukics Dániel - 2023. 02 08
07:00
00:00
Kedden  déltájban megérkezett a Hunor mentőcsoport a dél-törökországi Antakya városába. A speciálisan képzett magyar tűzoltók azonnal nekiálltak keresni a romok alatt rekedt embereket, éjszaka is folyamatosan dolgoztak. Eddig 12 embert sikerült kimenekíteniük – mondta el a Reggeli gyorsban Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Érdekes – hívta fel a figyelmet a szóvivő – hogy egyedül a magyar mentőcsoport az, amelyik – nyolcórás váltásokban –  megállás nélkül dolgozik, a többiek éjszakára leállnak pihenni. 

A magyarok egy 16 ezer négyzetméteres "kárterület" három különböző pontján mentenek, személykereső kutyákkal, kamerákkal és akusztikus személykeresőkkel. Miután sikerült lokalizálniuk a bajba jutott emberek helyét, kezdődhet a kiemelés, ami azért nagyon nehéz, mert nem lehet erőgépeket használni. Ha ugyanis megmozdulnak a romok, az alattuk rekedt emberek további sérüléseket szenvednek. Kézi erővel lehet tehát csak dolgozni – betonvágó láncfűrésszel, erőtámaszokkal, és van, ahol vésővel, kalapáccsal – magyarázta Mukics. 

Török-szíriai földrengés
 
Sebesült férfit visznek hordágyon, miután 52 óra elteltével kiszabadították egy összedőlt lakóépület törmeléke alól a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin
 
 

A katasztrófa sújtotta területen 45 ország segélycsapatai dolgoznak, az Európai Unióból 13 mentőcsapat érkezett, a Hunor az egyik első volt közülük. 

Török-szíriai földrengés
A nyolcéves Yigit Cakmakot sértetlenül mentik ki egy összedőlt lakóépület törmeléke alól a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin
 

A magyar csapat szinte folyamatosan járja a világot. 2013-ban a dunai történelmi árhullám idején is részt vett a védekezésben, ahogy a 2014-es szerbiai árvíznél is. Jártak Macedóniában és Japánban is, tehát sok mindent láttak már, de ilyen volumenű beavatkozásra még sehol sem volt szükség – jegyezte meg a szóvivő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mukics Dániellel
2023. 02.08., szerda, 7:15
Riporter: Para-Kovács Imre