„Klubrádió
Esti gyors

Zacher: Beköszöntött a negyedik hullám

26/08/2021 22:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa azt mondta: beköszöntött a negyedik hullám. Még nagyon a hullámhegy alján vagyunk, biztosan emelkedni fog, nem beszélve arról, hogy a súlyos állapotú betegek száma is nő. Nincs senkinek kristálygömbje, hogy megmondja, mekkora lesz és mikor tetőzik, de az szerinte biztos, hogy majd vissza kell térni bizonyos fokú megkötöttségekhez.

2021. augusztus 26. Esti gyors - részlet 21.08.26. Zacher Gábor
08:17
00:00

Egy ember meghalt és újabb 180 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A szennyvízben emelkedik a vírus örökítőanyagának koncentrációja. Az Esti gyorsban arról kérdeztük Zacher Gábort, a hatvani kórház főorvosát, hogy mire számít a következő hetekben.

Azt mondta: beköszöntött a negyedik hullám; még nagyon a hullámhegy alján vagyunk, biztosan emelkedni fog. Nem beszélve arról – tette hozzá –, amit hallott kollégáitól, hogy a relatíve súlyos állapotú betegek száma is nő. „Minden hozzáértő és hozzá nem értő is mondta már, hogy lesz negyedik hullám, és tény és való, hogy lesz”. Hogy ez mekkora lesz és mikor tetőzik? Nincs senkinek kristálygömbje, amibe belenéz, és megmondja, de az szerinte biztos, hogy majd vissza kell térni bizonyos fokú megkötöttségekhez. Az furcsa volt, amikor a miniszterelnök azt mondta, hogy „a maszkviselés már nem véd meg”. Ugyanis az igaz, hogy az oltásnak nincs alternatívája, de a maszknak, a fertőtlenítésnek, a távolságtartásnak nagyon komoly szerepe van. Zárt térben, közlekedési eszközökön, üzletekben lehet, hogy jó lenne visszahozni a maszkviselést.

Beszélt arról is, hogy több mint hárommillió ember nem vette még fel az oltást. Szerinte ebből a szempontból úgy kellene kezelni a Földet, mint egy nagy falut: vannak bizonyos részei, mondjuk a községháza, a bolt, a kocsma környékén, ahol magas az átoltottság, de a sportpálya mellett meg a szegregátumban élőknél nem. Erről szól a jelenlegi helyzet is, vannak olyan országok, mint Málta, ahol nagyon magas az átoltottság, de vannak olyanok is, ahol a 10 százalékot se éri el, és utóbbiakban alakulhatnak ki az új mutánsok. Fontos a harmadik oltás, de még fontosabb lenne, hogy a kevésbé fejlett országokban is emelkedjen az átoltottság – tette hozzá.

Az oltás kötelezővé tételéről azt mondta: mint az egészségügyben, vagy olyan munkavállalóknál, akik nagyon sok emberrel találkoznak, lehetne ilyet elrendelni. De a kötelező dolgok ellen mindig is szoktunk lázadozni. A kötelező oltás helyett Zacher Gábor azt hangsúlyozta, hogy szerinte olyan kormányzati és nem kormányzati kommunikációt kellene folytatni, ahol az emberek a valóságot tudják meg az oltásról, rávilágítanak nagyon lényeges dolgokra.

Például arra, hogy egy nemrég megjelent amerikai tanulmány adatai szerint halálozásban 20-szoros, hihetetlenül nagy a különbség az oltottak és nem oltottak között. A betegség megkapása szempontjából 3-4-szeres (de az oltottak többsége úgy eshet át rajta, hogy észre se veszi). Tehát a súlyos betegek és halálos áldozatok jelentős része a nem oltottak közül kerül ki.

Úgy fogalmazott, a kommunikációban nem szabad egyedül hagyni a háziorvosokat, mert ők se kapják meg a megfelelő információkat. „Hiszen ha megnézzük a kormányzati oldalt, az elég kis lájtos történet” ebből a szempontból; említette viszont a szegedi, a pécsi virológia vagy Dobson Szabolcs Facebook-oldalát, amelyeknek részben szakembereknek szólnak, de vannak rajtuk hasznos információk laikusoknak is az oltás lényegéről. Nagyon nagy szükség lenne arra, hogy érthetően, magyarul mondják el az embereknek ezeket a dolgokat, itt utalt Czeizel Endrére, aki élvezetesen tudott beszélni a genetikáról a televízióban, és Dr. Agyra is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Esti gyors
2021. augusztus 26., csütörtök 18:35
Műsorvezető: Kárpáti János