„Klubrádió
A lényeg

Bizonytalanságok az évnyitóval kapcsolatban

26/08/2021 14:08

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Szakszervezete szerint semmilyen járványügy iránymutatást nem adott a kormány. Nincs kidolgozott terv a járvány felfutására, és az EMMI szerint nem szükséges a maszkviselés, valamint a rendszeres testhőmérséklet-mérés sem.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke azt mondta, hogy a kormány egyetlen iránymutatásaként "mantrázzák az oltást, mi mást nem látunk".

Az Emmi ugyanakkor csütörtökön délelőtt kiadott egy közleményt. Ebben is csak néhány dolgot tisztázott.

Az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk, és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem.

A minisztérium azt írja, hogy a tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kéri az iskolákat. Ugyanakkor "miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket".

Tanévnyitó Kispesten
 
IskolakezdésFotó: Kovács Tamás / MTI
 

A szülőktől továbbra is azt kérik, hogy koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe, a fertőzésben érintett gyermek, felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt.

A minisztérium szerint a mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, "hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást". Ez egyébként nagyjából a 12-17 éves korosztály 27 százaléka.

Nagyobb problémának látja Totyik, hogy nem tudják milyen arányú megbetegedés mellett kell egy-egy oktatási intézményt bezárni vagy egy osztály munkáját felfüggeszteni.

(Címlapi kép: MTI/Rosta Tibor)