„Klubrádió
Esti gyors

Volt miniszter: A kormány a plakátokra költ, nem az emberek megmentésére

7/05/2020 23:29

| Szerző: Klubrádió

Csillag István volt gazdasági miniszter szerint lehet, hogy tényleg nem lesz nagy a költségvetési hiány, ha a kormány az emberekkel takarékoskodik. Úgy látja, a vendéglátásban és a szállodaiparban sok cég csődbe mehet, de „nem Tiborc(z) panaszait fogjuk hallgatni a Bánk bánból”, akkor se, ha a kormányfő legjobb barátjának érdekeltségébe tartozó szállodák alkalmazottainak felét elküldik, azaz „a Mészárosok keze alatt hentesmunka lesz”.

2020. május 07. Esti gyors / részlet, Csillag István (20.05.07.)
07:44
00:00

Csillag István volt gazdasági minisztert arról kérdeztük, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint az ipari termelés tavaly márciushoz képest körülbelül 10 százalékot csökkent idén márciusban (megtisztítva attól, melyik évben hány munkanap volt).

A Medgyessy-kormány volt minisztere hozzátette: nemcsak az ipart, két másik adatot is érdemes megemlíteni, mert a hazai termelés 20 százalékát adja csupán az ipar, 5-öt az építőipar, 4-et a mezőgazdaság, a maradék többé-kevésbé szolgáltatás, turizmus, vendéglátás vagy személyi szolgáltatások. A turizmus a tavalyi évhez képest több mint 60 százalékos visszaesést mutatott. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem tudjuk, meddig tart az ezekben az ágazatokban jelentkező visszaesés, egy-két hónapig vagy hosszabb ideig.

Nyugat-Európa több országában 10 százaléknál nagyobb gazdasági visszaeséssel számolnak. Ezért Csillag István szerint elég nevetségesnek hat, amit a magyar kormány konvergenciajelentése tartalmaz a visszaesés mértékéről, amelyről azt mondja, 3 százalék lesz, a költségvetési hiány pedig a várt 2,2 százalék helyett 3,7 százalékra nő. Ami persze lehet, mert csak a plakátokra költenek, nem az emberek megmentésére, mármint gazdasági értelemben – tette hozzá a volt miniszter.

Ugyanis szavai szerint Magyarországon eddig a GDP arányában a fél százalékot sem érte el a munkanélküli segély és bértámogatás, miközben Nyugat-Európában ennek többszörösét fizették ki. Ha ilyen takarékos az állam – velünk szemben –, ha a kisvállalkozók képtelenek akár csak két hónapig fenntartani a boltot, akkor a költségvetési hiány se lesz nő az égig – tette hozzá.

Szerinte a kisebb méretű vállalkozások közül nagyon sokan tönkremennek, főleg a vendéglátásban vagy a szállodaiparban vannak. „Nyilván ezek között nem Tiborc(z) panaszait fogjuk hallgatni a Bánk bánból”, mert azokat a szállodákat, amelyeket „Orbán és családtagjai” megvásároltak, azokat akkor is megmentik, ha a korábbi Hunguest-szállodák dolgozóinak felét elbocsátják; „a Mészárosok keze alatt hentesmunka lesz” – fogalmazott a közgazdász.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2020. május 07., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Kárpáti János