„Klubrádió
Megbeszéljük...

Volt felsőoktatási államtitkár: Fel kellene függeszteni rasszista, szexista mondatai miatt a szegedi történészt

13/04/2021 17:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Fel kellene függeszteni rasszista, szexista és homofób kijelentései miatt a Szegedi Tudományegyetemen tanító Gulyás László történészt, és elbocsátani, ha beigazolódik, hogy tényleg ilyen súlyos dolgokat mondott – vélekedett Manherz Károly volt felsőoktatási államtitkár, az ELTE bölcsészettudományi karának volt dékánja. Szerinte aki ilyen felháborító, megdöbbentő kifejezéseket használ, annak még általános iskolában se szabadna tanítania. 

2021. április 13. Megbeszéljük - részlet 21.04.13. Manherz Károly
11:36
00:00


Manherz Károly volt felsőoktatási államtitkárt, az ELTE bölcsészettudományi karának volt dékánját arról kérdeztük, hogy szerinte mi lenne a teendő a Szegedi Tudományegyetemen tanító Gulyás László esetében, aki hallgatók elmondása szerint az óráin rengeteg rasszista, szexista és homofób kijelentést tett. Gulyás László felháborodott azon, hogy bepanaszolták, és közölte, akinek nem tetszik az ő „nemzeti, polgári, konzervatív” értékrendje, az adja le az óráját. 

Dr. Manherz Károly (Karl Manherz), (Pilisvörösvár, 1942. május 1. –) magyar nyelvész, germanista, egyetemi tanár. A német nyelvészet és a magyarországi németek történetének elismert tudósa. 1989 és 1990 között a művelődési miniszter helyettese, majd 1992-ig államtitkár; 1992 és 2006 között az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2006 és 2010 között felsőoktatási szakállamtitkár.

Az egyetemeknek van etikai szabályzatuk, erre utalnak a szegediek is. Teljesen felháborodott ő is a kijelentéseken, ha ezek tényleg elhangzottak. Ráadásul a professzor nemrég lovagkeresztet is kapott, ami a minisztérium kitüntetése. De nem tartja valószínűnek, hogy a hallgatók találták volna ki ezeket a mondatokat. Azt mondta, ilyen az ő idejében soha nem volt, azonnal fel kellene függeszteni. Ha ő lenne a főnöke, ezt tenné, és kivizsgálná az ügyet. Döbbenet, ilyen nem fordulhat elő a felsőoktatásban, a feladatát kellene ellátnia az oktatónak – hangsúlyozta. Ráadásul az egyik legérzékenyebb kérdésekről tartott előadást, a migrációról, a betelepülésről.

Szabad-e tanítania ma Magyarországon valakinek, aki az óráin olyan kijelentéseket tesz, hogy „az ember színe fehér”, vagy hogy „utálom a cigányokat”? – kérdezte műsorvezetőnk, Bolgár György. Manherz Károly szerint egyértelműen nem szabadna. Azon csodálkozik, hogy a szegedi egyetemnek nem látta igazán semmi válaszát, nem tiltották el a Gulyás Lászlót az oktatástól. Még általános iskolában se taníthatna szerinte olyan tanár, aki ilyen mondatokat mond – tette hozzá.

Akivel jogviszonya van, aki megbízta őt, az lépheti meg a felfüggesztést vagy a felmondást, ez egyetemi tanárok esetében valószínűleg a rektor – közölte Manherz Károly.

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja, Döbör András azt írta a Telex megkeresésére, hogy belső tényfeltáró vizsgálat indult márciusban a február 17-i előadás miatt a hallgatói panasz kivizsgálására. A vizsgálat legkésőbb április 17-ig véget ér majd, annak lezárása után közli az SZTE a vizsgálat eredményét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: SZTE JGYPK

Megbeszéljük...
2021. április 13., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György