„Klubrádió
Hetes Stúdió

Veszélyhelyzet és válságkezelés

28/05/2022 12:28

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Háborús veszélyhelyzet; gazdasági recesszió; az EU és Magyarország konfliktusa, klímaválság és menekültek - ezek a Hetes Stúdió fő témái, majd megbeszéljük a héten történteket.

2022. május 28. Hetes Stúdió (2022. május 28., szombat 15:00)
52:39
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter
Háborús veszélyhelyzet. Csak álca, valójában a választások előtti osztogatás számláit kell kiegyenlíteni a büdzsében. Orbánnak azonban egyre több mindenre kell újabb és újabb felhatalmazás, hogy ne lehessen ellenőrizni se őt, se korlátlan hatalmát – a helyzet értékelésére Nagy Attila Tibor politikai elemzőt kértük fel.

 
Nagy Attila Tibor
Fotó: Pálinkás János
 

A hivatalos, 9, 6 százalékpontos állásponthoz képest legalább 4-5 százalékkal magasabb a tényleges infláció Magyarországon. Ennek az okait a befagyasztott árakban és kamatokban, továbbá a rezsicsökkentésben kell keresni. Ezt Surányi György, a jegybank volt elnöke mondta a Republikon Alapítvány által szervezett, Válságkezelés vagy mélyrepülés? című konferencián. Az ott megjelent gazdasági szakemberek azt is megvitatták, hogy szükség lesz-e a költségvetés módosítására. Józsa Márta helyszíni összefoglalója.

Surányi György
 
Surányi György
Klubrádió
 

Az Európai Unió tovább folytatja a magyar kormánnyal szembeni eljárásokat – derült ki a héten Brüsszelben. Az unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország javaslatára ismét napirendre került a jogállamisági kérdés, annak ellenére is, hogy az olaj- és gázembargó és az Ukrajna elleni orosz agresszió most minden más kérdésnél fontosabb az európai színtéren. Hardy Mihály az EU két biztosával és az Európai Parlament magyar ügyekben illetékes jelentés-tevőjével is beszélt Brüsszelben.

 
Hardy Mihály
 
 

Soha ilyen drámai adat nem látott napvilágot a legfrissebb menekültügyi ENSZ-jelentés szerint. 100 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, lett földönfutóvá, mert üldözték vagy erőszaknak volt kitéve. Javulás nem, a helyzet rosszabbodása várható, hisz a klímaválság mélyül, egyre több terület válik lakhatatlanná. Hogy érint ez mindannyiunkat – erről kérdeztük Erdős Andrét, volt ENSZ nagykövetet.

Nemzetközi diákkonferencián mutatják be az ENSZ működésé
 
Erdős André
 
Budapest, 2015. április 10. Erdős André volt ENSZ-nagykövet az 5. Budapest International Model United Nations (BIMUN) nemzetközi diákkonferencia megnyitóján a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban 2015. április 10-én. Az ENSZ-modell diákkonferencián a több mint húsz országból érkező diákok a világszervezet működését mutatják be. MTI Fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János
 

A Hetes Stúdió második órájában megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit: Széky Jánossal, az Élet és Irodalom főmunkatársával; Rostoványi Andrással, a Népszava külpolitikai rovatának munkatársával, és Bolgár Györggyel.

2022. május 28. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2022. május 28., szombat 16:05)
51:54
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter

A műsor készítésében részt vettek: Józsa Márta, Hardy Mihály, Gaál Bence, Prijatelj Bence, Lantos Dániel, Lay Viktória, Herskovits Eszter, Selmeci János.

Hetes Stúdió
2022. május 28. szombat 15:00
Műsorvezető: Neuman Gábor
Szerkesztő: Csernyánszky Judit