„Klubrádió
A lényeg

Kocsis Máté milliárdokat vonna el a pártoktól

27/05/2022 18:21

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz álláspontja szerint a rezsivédelminek nevezett alaphoz hozzá kell járulniuk a pártoknak is "legalább azzal a három milliárd forinttal, amennyivel többe kerülnének a parlamenti frakcióik a következő években" – írta Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető pénteken.

A hvg.hu megfogalmazása szerint a pártoknál is "extraprofitra" bukkant a jelek szerint Kocsis Máté, amit gyorsan el is vonna. A Fidesz frakcióvezetője szerint itt az ideje, hogy a gazdasági élet szereplőitől extraprofitadó címén beszedni tervezett mintegy 800 milliárd forinton túl a pártokat is befizetésre kötelezzék.

“A mi álláspontunk szerint ehhez az alaphoz hozzá kell járulniuk a pártoknak is legalább azzal a három milliárd forinttal, amennyivel többe kerülnének a parlamenti frakcióik a következő években. Erre teszünk javaslatot jövő héten” – közölte a kormánypárti politikus Facebook-oldalán.

A portál cikke szerint Kocsis posztjából arra lehet következtetni, hogy a rezsivédelmi alapba nem önkéntes felajánlásokat várnak, hanem olyan javaslatot készítenek elő gyors ütemben, amely kötelezné a pártokat a befizetésre.

Pontosabban az várható – tették hozzá –, ami a korábbi, a járvány elleni védekezésre létrehozott alapnál is történt, egyszerűen rendeletet hoznak arról, hogy a pártoknak járó állami működési támogatás jelentős részét elvonják, és már nem is folyósítja nekik az Államkincstár. A lépés az ellenzéki pártokat érinti érzékenyebben.

(Kiemelt kép: Facebook)