„Klubrádió
Reggeli gyors

"Át fogják hárítani a fogyasztókra az extra adók terhét. A kormány kedvencei miért maradnak ki?"

27/05/2022 12:08

| Szerző: Klubrádió

Nem a bankok vagy a légitársaságok az egyetlenek, akiknél jelentős nyereség képződik. Miért ne lehetne megadóztatni, mondjuk, a kaszinókat is? – tette fel a kérdést az Orbán-kormány által kivetett új különadók kapcsán Felcsuti Péter közgazdász a Reggeli gyorsban. 

2022. május 27. Reggeli gyors - részlet 22.05.27. Felcsuti Péter
00:00
00:00
A bankoktól és az energiaszektorból vesznek el a legtöbbet, a miniszterelnök által szerdán bjelentett különadók összesen 800 milliárd forintot tesznek ki – derült ki a csütörtöki kormányinfón.

Felcsuti Péter közgazdász, a Magyar Bankszövetség volt elnöke szerint a költségvetés helyzetét kétség kívül konszolidálni kell, és kivitelezhető is az Orbán-kormány által elrendelt extraprofit-különadó, hisz egy szuverén ország határain belül egy kormány gyakorlatilag bármilyen adót kivethet, amit a magyar kabinet 2010 óta többször meg is tett. Szerinte az érdekes kérdés, hogy melyik szektorokat érinti az adóztatás, illetve hogy ez mennyire felel meg az igazságosság elvének: "Azt gondolom, hogy nem a bankok vagy a légitársaságok az egyetlenek, akiknél jelentős nyereség képződik, hisz például az építőipari vagy az autóipari szereplők több százmilliárdos nyereséget realizálnak. Nem értem, hogy ezeket a százmilliárdokat miért ne lehetne megadóztatni" – mondta Felcsuti.

Orbán Viktor látogatása a győri Audi-gyárban
Győr, 2020. június 15. Orbán Viktor miniszterelnök emblémát ragaszt fel egy készülő autóra a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én. Orbán Viktor kormányfő a járműgyár három műszakra átállása alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kíséretében látogatást tett a gyárban. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A Bankszövetség volt elnöke szerint nem kellene a "rezsicsökkentést" ebben a formában támogatni, helyette inkább energiatakarékosságra kellene fordítani ezeket a pénzeket, ami fenntarthatósági szempontból is sokkal előnyösebb lenne. Ezzel szemben a lakosság kiadásai ezzel a lépéssel is nőni fognak, mert – ha a piac összes szereplőjét érinti a költségnövekedés, akkor – nagyon valószínű, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben át fogják hárítani a fogyasztókra ezt az extra tételt.

Felcsuti Péter szerint ha a költésgvetés már valamilyen jövedelmet meg tudott szerezni, arról nem könnyen mond le. A tapasztalat is azt mutatja, hogy egy adót sokkal könnyebb bevezetni, mint kivezetni (a 2010 óta bevezetettek nagy része is megmaradt). "Azt el tudom képzelni, hogy ha az európai uniós pénzek indulnak és a gazdaság valamennyire növekedni fog, akkor – legalább a retorika szintjén – ilyen rendkívüli intézkedéskre nem lesz szükség. Azonban szerintem, ha egyszer a költségvetés – mint egy függő beteg – hozzászokott valamilyen doppinghoz, akkor arról nem könnyen mond le" – tette hozzá a szakember.

"Ha el is fogadjuk, hogy a kormánynak van indoka, hogy különadókat vezessen be, joggal várhatnánk el valamiféle normativitást: ne az legyen a vezérelv, hogy a listáról lehagyják a kedvenceiket. Miért maradnak ki a kaszinók, az építőipari szereplők vagy az autógyártók? Ez a keserű pirula könnyebben lenyelhető lenne, ha legalább minimális törekvést látnánk, hogy ezt a dolgot valamennyire igazságosan próbálják megoldani" – mondta Felcsuti Péter közgazdász, a Bankszövetség volt elnöke.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Felcsuti Péterrel
2022.05.27., péntek 08:19
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert