„Klubrádió
Szabad a pálya!

Vége a pávatáncnak? A foci hozott fordulópontot?

19/06/2021 19:25

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Látszólag két kapus vitájáról van szó, de nyilvánvaló, hogy ennél jóval többről. Orbán erősíteni akarja az Európa-ellenes hangulatot, talán azért, hogy kivezesse az országot az EU-ból.

2021. június 18. Szabad a pálya! (2021. június 18., péntek 21:00)
54:41
00:00
Műsorvezetők: Herskovits Eszter

Amióta a Fideszt kitették az Európai Néppártból, vagy ahogyan Magyarországon kommunikálják, önszántából kilépett onnan, Orbán Viktor egyértelmű jelzéseket arról, hogy nem tűri „Brüsszel hatalmát”, bármit jelentsen is az. A vakcinaháború, az örökös vétóhárc már jelezte törekvéseit, ám érdekes módon kedvenc hobbija, a futball világában történt olyasmi, ami egyértelműen mutatja szándékait.

Előzmények

Gulácsi Péter, a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa februárban csatlakozott a szivárványcsaládokat támogató kezdeményezéshez egy Facebook-bejegyzéssel, amelyben kijelentette: „A család az család – ez nem is lehet kérdés!” A futballistát rengetegen támadták posztja miatt. Gulácsit megrótta Petry Zsolt korábbi válogatott kapus is, aki a berlini Hertha BSC-nél dolgozik, illetve dolgozott kapusedzőként. „Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.” Petry egy interjúban elmondta azt is, hogy ő nemzeti érzelmű. Ezek után Petry Zsoltot a Hertha elbocsátotta. A klub ugyanis arról is nevezetes, hogy nagyon sok külföldi játékost foglalkoztat, és a vezetés úgy vélte,hogy Petry megnyilvánulása nem egyeztethető össze a klub szellemiségével. A szintén kiváló futballista Hrutka János kiállt Gulácsi mellett, amiért őt meg itthon bocsátották el a TV2 csoporthoz tartozó Spíler tévétől. Érdemes azt megjegyezni,hogy Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke hetekig nem szólalt meg az ügyben, később is csak annyit mondott, hogy: Tudomásul kell venni, hogy minden közösségben, a munkahelyeken és a sportegyesületeknél is, világnézeti és értékrendbeli kérdésekben eltérő vélemények léteznek. Ha ezek nem kirekesztők, rasszisták, akkor ezekkel együtt kell tudni élni, el kell fogadni, hogy az emberek különbözőképpen gondolkoznak. A véleménye miatt senki nem kerülhet hátrányba – ez egyaránt igaz Gulácsi Péterre és Petry Zsoltra is.

PR_RBL-HERTHA
 
Petry Zsolt Forrás: Wikimedia
 

Hogy lett ebből nagypolitika?

Lehetett volna ezt annyiban hagyni, de a magyar kormány a vitát diplomáciai szintre emelte – mondta el a Szabad a pálya című műsorunkban Farkas Zoltán, a HVG gazdasági újságírója, aki behatóbban foglalkozott a konfliktussal a Mozgó Világban, napra pontosan követve az eseményeket. Orbán Viktor megint megtalált egy pontot, ahol a saját táborát erősítheti, vagy legalábbis kísérletet tesz rá. Itt a labdarúgó EB, közeleg az olimpia –ha lesz-, az ő hívei úgy tekintenek a sportolókra, mint a „mi fiaink, a mi lányaink”. Beindult a gépezet a konfliktus nyomán. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nekiment több olyan európai politikusnak, aki korábban bírálta a magyar politikát. Vera Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének, Frans Timmermansnak, aki hasonlóan a bizottság fontos tagja, Judith Sargentininek, aki azt az emlékezet jelentést írta Magyarországról, amely ellen Orbánék kézzel-lábbal tiltakoztak. Németországot a jelenlegi magyar külpolitika liberális nyomás alatti országban tartja, miközben terrorizmust emleget, a fasizmusra emlékeztet. Megjegyzendő itt, hogy Németországban kereszténydemokrata kormányok vannak évtizedek óta.

 

Mit akar a szurkoló?

Gyakran emlegetik, hogy a politika a futball kapcsán a szurkolói közeg elvárásainak próbál megfelelni. Németországban az történt, hogy elkezdték a focit a középosztály szórakozásává tenni. Első körben olyan jegyárakat szabtak meg, amely tulajdonképpen ezt a célt szolgálja. Kimondhatjuk: azok tudnak bemenni a stadionba, akiknek van rá pénzük. Ezáltal kulturáltabbá vált az egész közeg.

A Gulácsi-Petry ügy fordulópont lehet

Úgy tűnik, hogy vége a pávatáncnak – mondta Farkas Zoltán. Orbán Viktor csak a sajátjaihoz beszél, hiszen van egy jelentős szavazótábora, de azt meg kell őriznie, akár ilyen eszközökkel is. Már nyíltan Európa-ellenes. Arra még tesz kísérletet, hogy áthangolja a magyar európa-párti közvéleményt, hiszen a magyarok többsége még mindig az, de úgy tűnik, hogy kezdi előkészíteni a kilépést. Szó nélkül meghosszabbítja a válsághelyzetet, amit a menekültekre hivatkozva vezetett be, amikor már rég nincsenek menekültek, legalábbis nagy számban nincsenek. A járvány miatt bevezetett vészhelyzettel ugyanez a helyzet –igaz járvány még van-, hiszen mindkettőt rá lehet fogni a külföldiek mozgására, Brüsszel „tehetetlenségére”. Így lehet fenntartani a parancsuralmat, így lehet majdnem földig rombolni a sajtószabadságot is.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Gulácsi Péter Fotó: MTI: Kovács Tamás

Szabad a pálya
2021.06.18. 21:00
Műsorvezető: Herskovits Eszter