„Támogassa
Esti gyors

Varga Zoltán: "Olyan nincs, hogy a Fidesz gyávasága miatt nem beszélünk a kórházi fertőzésekről"

31/10/2023 19:21

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A parlament Népjóléti Bizottsága másodjára tűzte volna napirendre a kórházi higiénia kérdését, a kormány részéről sem Pintér Sándor, sem más nem jelent meg, a többséget kiadó fideszes tagok pedig az ülés előtt fél órával közölték, hogy erről a témáról nem kívánnak tárgyalni. Miután szembesítettem a kormánypárti tagokat a gyávaságukkal kocsmai hangulat alakult ki az ülésen - mondta Varga Zoltán, a bizottság elnöke, a DK országgyűlési képviselője az Esti gyorsban.

2023. október 31. Esti gyors / részlet, Varga Zoltán, DK (23.10.31.)
07:18
00:00

Bár a kórházi fertőzések elterjedtsége valamennyire benn e van a köztudatban, nagyon kevés konkrét információ állt rendelkezésre. A Direkt36 alapos oknyomozó munkával tárta fel, hogy a létező, elérhető statisztikáknál sokkal és egyre rosszabb lehet a helyzet – évente több ezren vagy akár tízezren is meghalhatnak olyan fertőzésekben, amelyeket azokban az intézményekben kaptak el, ahová gyógyulni mentek –, miközben az állam, ahelyett, hogy szembenézne a problémával, titkolózik. A Demokratikus Koalíció hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a rendőrségen, mivel a múlt héten indult cikksorozat alapján úgy tűnik, szervezetten titkolták el az adatokat a kórházak – közölte kedden Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.

A Direkt36 cikkeitől függetlenül is rendelkezésünkre állt az adatok egy része, így már hetekkel ezelőtt összehívtam egy rendkívüli népjóléti bizottsági ülést, amelyen a kórházi higiéniáról lett volna szó. A Fidesz képviselői a megszokott gyakorlathoz híven nem jelentek meg – mondta el Varga az Esti gyorsban.

Erre az ülésre várták volna Pintér Sándort, aki belügyminiszterként az egészségügyért is felel az V. Orbán-kormány megalakulása óta. Pintér eleve az államtitkárát küldte maga helyett, de a kormánypárt távolmaradásával az érdemi tárgyalás lehetősége is meghiúsult, hiszen határozatképtelen volt a bizottság – idézte fel Varga az előzményeket. "Már akkor azt mondtam, hogy olyan nincs, hogy a Fidesz gyávasága miatt nem beszélhet egy tagbizottság erről a kérdésről, így kitűztem a következő ülés időpontját és tájékoztattam a minisztert, hogy szeretnénk meghallgatni a témában" – tette hozzá a DK képviselője.

Ezen a keddi, október 31-i ülésen kénytelenek voltak megjelenni a fideszes képviselők, mivel olyan kérdéseket is tárgyalt a Népjóléti Bizottság, amelyekben a kormánynak is fontos döntéseket kellett elfogadni, a kormány részéről viszont nem jött el senki. A bizottság fideszes tagjai fél órával az ülés előtt írásban közölték, hogy nem kívánják tárgyalni a kórházi higiéniáról szóló napirendi pontot – árulta el Varga.

Elnöki jogkörömmel élve úgy döntöttem, hogy az ülésen legalább kommentálom ezt a történetet, a szembesítés alatt elszakadt a cérna Kovács Sándor alelnöknél, aki megpróbált túlkiabálni, úgy kellett megállítani, de én ezt a kocsmahangulatot nem tűröm – tette hozzá Varga. A bizottsági elnök úgy látja, egyre gyakrabban érhető tetten hogy a fideszes tagok – akik között korábbi kórházigazgató is van – egyszerűen "nem mernek szembenézni azzal a helyzettel, amit ők okoztak".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Alább pedig egy részlet az október 31-i ülésből, amit Varga Zoltán osztott meg a közösségi oldalán.

A címlapi kép illusztráció, a Népjóléti Bizottság egy másik, szeptemberi ülése kapcsán készült, amelyen szintén nem vettek részt a fideszes tagok. Forrás: Varga Zoltán Facebook-oldala

Esti gyors/interjú Varga Zoltánnal
2023. október 31., kedd 18:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván