„Klubrádió
Reggeli gyors

Az első és utolsó napján a beteg nem kap ételt a kórházakban – Itt tartunk, mondja a magyar páciensek érdekvédelmi szervezete

29/11/2022 12:35

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Mindannyian oda fogunk kerülni az elfekvőbe, és nem lesz, aki a Mackó sajtot kibontsa nekünk, ez akár a mottója is lehetne a Magyar Páciensek Kamarájának. A szervezet az egészségüggyel kapcsolatban azt akarja elérni, hogy ne az orvosok bére körül forogjon a közgondolkodás, hanem az legyen a lényeg, hogy hogyan érzi magát a beteg. Embertelen elfekvők, elkerülhető kórházi fertőzésekbe belehaló tízezrek jellemzik a mai magyar kórházakat. 

2022. november 29. Reggeli gyors - részlet 2022.11.29. Oriold Károly
10:13
00:00

Az egészségügy átalakítása kapcsán már megszólaltak a mentősök, háziorvosok, egészségpolitikusok, de a páciensek szempontjai fel sem merültek. Lényegében ez az a probléma, ami ellen a Magyar Páciensek Kamarája fel kíván lépni. Oriold Károly, a Magyar Páciensek Kamarájának elnöke a Reggeli gyorsban azt mondta, baj van a közgondolkodással.

Koronavírus - Elkezdődött az oltási akcióhét, sokan vannak
 
Illusztráció
 
Győr, 2021. november 22. Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház újonnan megnyitott oltópontja előtt. MTI/Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba
 

 

Tévedésnek tartja például, hogy nem arról szólnak a hírek, hogy "mennyire elégedettek a páciensek, mi a véleményük, hol lehet fejleszteni, hanem akörül forog minden, hogy hogy vannak az orvosok, esetleg másodlagos kérdésként felmerül, hogy kapnak-e béremelést az egészségügyben dolgozók, míg a páciensekről semmilyen szó nincsen" - mondta Oriold Károly.

Ezzel szemben a fejlettebb országokban megkérdezik a pácienseket, hogy meg vannak-e elégedve, Angliában például az orvosok bére attól is függ, hogyan viszonyulnak hozzájuk a páciensek, mondta a kamarai vezető, aki szerint Magyarországon a páciensek véleménye nem érdekes.

Mint mondta, a páciensek összefogást szeretnének, és mindenkit csatlakozásra biztatnak, továbbá az orvosi kamarával is szeretnének összefogni, ugyanakkor Oriold szerint az is jó lenne, ha a kamara az alapító okiratához híven cselekedne, mert szerinte a páciensek érdekeit a kamara nem képviseli. Az ellátáshoz és méltósághoz való jogot említette, és példaként a demens betegek ellátását mondta az elfekvőben, ami "embertelen, és az emberi méltóságot sérti, hogy nem etetik, nem tisztítják őket megfelelően".

Beszélt a kórházi fertőzésekről is, amik nem "valami isten csapása", hanem azért vannak, mert nincsenek betartva a higiéniás szabályok. Arról is beszélt, hogy ha a lélegeztetőgépen lévő beteg testhelyzetét nem változtatják rendszeresen, akkor a felfekvések miatt kialakulnak ezek a fertőzések, és emiatt sok ezren halnak meg Magyarországon. Ezzel szemben autóbalesetben 500-an halnak meg egy évben.

Szerinte a kórházakban ott vannak azok a szakemberek, akik ezt elnézik. Szerinte nemcsak a bérek és a magas fizetések miatt mennek külföldre a fiatal magyar orvosok, hanem az itteni "elviselhetetlen" "feudális hierarchia" miatt is, amibe belekényszerítik őket.

A páciensek érdekvédelmi szervezete szerint tehát az egészségügyben sok mindenhez hozzá kellene nyúlni, és ebben a páciensek véleménye egy faktor. Azt elismerte, hogy több pénz kell az egészségügybe, de szerinte fontos kérdés, hogy azt a pénzt hova költjük el és mire. Az erről zajló társadalmi párbeszédet hiányolta. "Nincs párbeszéd" - jelentette ki Oriold, aki szerint az a lényeg, hogy a pácienseknek jobb legyen, ellátást kapjanak, egészségesek legyenek.

  • Az ő kamarájuk tájékoztató füzetet készít azoknak a betegeknek, akiket hazabocsátanak a kórházból, és például otthon nincs senki, aki akár csak egy pohár vizet adna nekik. A füzetben leírják, hogy milyen ellátásra számíthatnak, hogyan működik az otthoni betegápolás, hogyan lehet adót levonni emiatt.
  • Egy munkacsoportot hoztak létre, ami betegelégedettségi kérdőívet készít. Ilyen még nincs Magyarországon, mondta a kamarai vezető, ezért szeretnék elterjeszteni.
  • Továbbá egy összefoglalót is készítettek azoknak, akik kórházba kerülnek: ebből megtudhatják, hogy mire számítsanak, miket kérdeznek tőlük, és hogy hány órát kell várakozni.

Oriold megemlítette, hogy egy új kórházi belső szabályzat szerint a páciensek az első és utolsó napjukon a kórházban már ételt sem kaphatnak. "Itt tartunk!" - jelentette ki.

A tagjaik között sok krónikus beteg, gyógyult rákbeteg, orvos is található, és várják mindenki csatlakozását, mert "mindannyian oda fogunk kerülni az elfekvőbe, és nem lesz, aki a Mackó sajtot kibontsa nekünk", zárta a beszélgetést a Magyar Páciensek Kamarájának az elnöke.