„Klubrádió
A lényeg

Soha ekkora adósságot ilyen gyorsan nem halmozott fel az állam

28/11/2022 11:06

Már nemcsak a beszállítók, de egymás számláit sem egyenlítik ki a közintézmények, miután az Orbán-kormány kifizetési stopot rendelt el októberben, írja a Népszava, amely szerint ennek következtében októberben a közintézmények lejárt adóssága 120,5 milliárd forintot tett ki. Ezzel gyakorlatilag a kormány beállította minden idők legnagyobb tartozási rekordját, amit 2013 óta tartott 120,9 milliárd forinttal.

  • Csak októberben a lejárt adósság 42,1 milliárd forint, ilyen gyors egyhavi eladósodásra még soha nem volt példa. 
  • A Magyar Államkincstár szerint az 582 költségvetési intézményből 489 jelentett lejárt tartozást. A legtöbb pénzzel az áruszállítóknak tartoznak (75 milliárd), őket a ki nem fizetett egyéb számlák követik, 24 milliárd forint értékben (mint például a szerződéses munkavégzés, vagy a szolgáltatásvásárlás), a harmadik helyen van a rezsitartozás 11 milliárddal.
  • Az egészségügy korábban magasan vezette az adósságsorrendet, most az ezen intézmények lejárt adóssága 46,7 milliárd forint volt.
  • A lejárt adósságok kétharmada a kormányhivataloknál (11,7 milliárd), a rendőrségnél, a Belügyminisztériumban (4 milliárd, de nulláról szaladt fel egy hónap alatt) halmozódott fel. Október végén a rendőrség lejárt tartozása 20,7 milliárd forintra ugrott, ez 5 milliárd forintos növekedés egyetlen hónap alatt. 
  • A tankerületek adóssága egyetlen hónap alatt megháromszorozódott, már 9 milliárddal tartoznak a beszállítóknak.
  • Abszurd, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal tartozása 4,8 milliárd forint.