„Klubrádió
A lényeg

NAV-elnök: Európában a mi adóhivatalunk látja a legtöbb adatot az adózókról

12/09/2022 13:11

| Szerző: Klubrádió

Nagy reményt fűznek a Mesterséges Intelligencia Munkacsoporthoz, amely a NAV-on belül önállóan végzi munkáját, hasznosítva azt az elképesztő adatmennyiséget, amelyet a hivatal megkap és lát - emelte ki a növekedés.hu-nak adott interjúban Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke. Elárulta azt is, Európában a magyar adóhatóság látja a legtöbb adatot adózóiról.

"Az a munkáltató, amelyik katázásra "kényszerítette" a valójában alkalmazotti szerepben dolgozó partnert, lényegében megfosztotta őt munkavállalói jogaitól" - mondta Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke. Elmondása szerint a munkáltatók nem fizettek katázó partnereik után közterheket, ugyanakkor a "munkavállaló" nem kapott garanciát semmire, a Munka Törvénykönyvének semmilyen védelmét nem élvezte: nem volt végkielégítés, nem volt fizetett szabadság, és nem volt semmilyen, a munkavállalókat egyébként megillető juttatás. A kata új szabályozása a kormány szándékai szerint megőrzi az adónem eddigi pozitívumait, bezárja viszont a kiskapukat, amelyek a jogalkotói szándékkal ellentétes magatartást váltottak ki, tehát sokkal inkább további gazdaságfehérítő hatás várható ettől – nyilatkozta Vágujhelyi.

Akik korábban katás vállalkozók voltak és továbbra is egyszerű adózási formát szeretnének választani, azok maradhatnak egyéni vállalkozók, és választhatják az átalányadózást – javasolta a NAV-elnök. Ez jelenleg 24 millió forint bevételig érhető el. Az átalányadózás lényege, hogy a vállalkozónak nem kell a ténylegesen felmerülő költségeivel számolnia, hanem a bevétele alapján, az általa végzett tevékenységre meghatározott költséghányad levonásával kell kiszámolni a jövedelmét.

A Mesterséges Intelligencia Munkacsoport a NAV egyedülálló adatvagyonának értékére épülő kutatásokat végez. Cél a tudományos módszertanok és az adózási, adóztatási tapasztalatok szinergiájának kihasználása – emelte ki az adóhivatali elnök.

Vágujhelyi azt mondta, a központi költségvetési bevételek védelmére a hivatal kiemelt figyelmet fordít a mesterségesen felépített fiktív láncolatok ellenőrzésére. Ezen csalárd adózók egy bevallási időszakra, vagy az ellenőrzés általi "látókörbe kerülésig" tervezik a tevékenységüket. A jelenhez minél közelebbi fellépéssel teljes mértékben feltárhatók a számlázási láncolatok már a bevallások benyújtását megelőzően is. A kockázatelemzés eredményként már közel 350 láncolatot és annak 4 000 szereplőjét sikerült azonosítani – mondta.

A NAV adatvagyon-hasznosítása a középtávú stratégiánk alapja, és jelenleg is a kormányzati döntéshozatal pillére, illetve jelentős adminisztratív adatforrás a társszervek a kutatók munkájának támogatásához. A járványügyi intézkedések mellett például a veszélyhelyzeti megoldások bevezetéséhez, a kormányzati intézkedések végrehajtásának megalapozásához a szervezet naprakész és pontos információkkal, adatokkal látta el a kormányzati-, illetve a társzerveket – nyilatkozta Vágujhelyi.

Az adóhatóság elnöke szerint a rendelkezésre hatalmas adatmennyiséget arra kívánják használni, hogy még hatékonyabbá tegyék az adóbeszedést.

"Mondhatom, hogy Európában a mi adóhivatalunk látja a legtöbb adatot, mert mi egészen az aljától látunk minden elemi tranzakciót" - mondta Vágujhelyi.

A többi adóhivatalnak mi segítünk bevezetni ezeket az újításokat és igazából akkor leszünk nagyon hatékonyak, ha a kör bezárul és egész Európában azonnal látják az adóhivatalok, hogy hol jelent meg deviáns viselkedés – értékelte a rendszert a NAV elnöke.

(Forrás: növekedés.hu, 24.hu