„Klubrádió
A lényeg

Épületbezárással, klinikai részlegek költöztetésével próbál spórolni a rezsin a Semmelweis Egyetem

24/11/2022 08:37

„December elsejétől átmenetileg új helyszínen működik majd a Semmelweis Egyetem klinikáinak néhány részlege. A költözést egyes épületek energiahatékonysági célú felújítása, másrészt a megnövekedett üzemeltetési költség tette szükségessé” – írja közleményében az egyetem.

Koronavírus - A májusi országos szűrés eredményéről tart
 
 Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ambuláns és fekvőbeteg-ellátás változatlan kapacitással működik majd a Semmelweisen, ígérik, ugyanakkor bizonyos klinikák és járóbetegellátások átcsoportosítását tervezik: több klinikai tömbben és közel 40 különálló egységében havonta nagyságrendileg 200 ezer járó-, és csaknem 12 ezer fekvőbeteg esetet lát el az egyetem, ami az átcsoportosítással "éves szinten nagymértékben tudja csökkenteni a földgáz-felhasználását, és szinten tartja a távhő-, illetve villamosenergia-felhasználását". 

A változás érinti a Szent Rókus klinikai tömböt:

  • A Szent Rókus Klinikai Tömb Stáhly utcai szakrendelőjének épülete november 30-tól zárva lesz. A szakrendelők, a családorvosi és foglalkozásegészségügyi ellátás innen átmenetileg átkerül a Szent Rókus Klinikai Tömb Gyulai Pál utca sarki épületébe.
  • A jelenleg a tömb toronyépületében működő rehabilitációs betegellátó egységeket az épület két legfelső szintjére költöztetik be
  • A pszichiátriai járó- és fekvőbeteg ellátást az egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikára helyezik át.

Belső klinikai tömb (Üllői-Szentkirályi-Baross-Mária utcák által határolt terület)

  • A korábbi transzplantációs klinika épületében lévő intenzív részleg a Belgyógyászati és Hematológiai Klinikán folytatja működését november 30-tól, míg a Pankreász Betegségek Részlege a Tömő utcai épület V. emeletére kerül.
  • A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegének Asszisztált Reprodukciós Osztálya a Külső Klinikai Tömb Központi Betegellátó Egységében működő Asszisztált Reprodukciós Centrumban (ARC) folytatja november 30-tól a munkát.

Külső klinikai tömb (Üllői-Bókay-Szigony-Tömő-Korányi utcák által határolt terület)

  • A Belgyógyászati és Onkológiai Klinika – jelenleg a Tömő utcában lévő – onkológiai fekvőbeteg részlege és az ún. kúraszerű ellátás november 30-tól a klinika Korányi utcai épületében kap helyet.
  • A Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Tömő utcai tömb V. emeletéről a 10 ágyas hospice ellátás a Szent Rókus Klinikai Tömb Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központba kerül november 30-tól.