„Támogassa
Reggeli gyors

"Nem kórházi fertőzések száma kevés, hanem a teszteké"

25/10/2023 11:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Marton Kamilla, a Direkt36 újságírója szerint nagyon kevés tesztet végeznek el, ezért nehéz a hazai kórházi fertőzések valós számát pontosan felmérni.

2023. október 25. Reggeli gyors - részlet 23.10.25. Marton Kamilla
16:23
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, évente sok ezren, akár tízezren halhatnak meg itthon a kórházi fertőzésektől. 2021-ben például számítástól függően 16 ezer vagy akár 21 ezer ilyen esetet azonosítottak, amelyek csaknem fele halállal végződött. A Direkt36 oknyomozó portál járt utána a kórházi fertőzésekből adódó halálesetek adatainak, amelyet a Szörnyű fertőzésekben halnak meg kórházi betegek ezrei. A kormány segítség helyett azon dolgozik, hogy eltitkolja ezt című anyagban összegezték.

"A világ legjobb helyein is előfordulhat kórházi fertőzés" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Marton Kamilla, a Direkt36 újságírója, a cikk társszerzője, hozzátéve, hogy az igazi különbség abban mutatkozik, hogyan viszonyulnak ehhez. A transzparencia, pontosan nyomonkövethetővé teszi a fertőzéseket, illetve protokollok bevezetését teszi lehetővé az érintett intézményekben.

Magyarország esete azért is kirívó, mert egy részletes európai vizsgálat 2017-ben arra jutott, hogy itthon évente több mint 78 ezer kórházi fertőzés történik, ami azt jelenti, hogy a kórházba kerülő emberek 3,5 százaléka (csaknem minden 25. ember) fertőzést kap. Ehhez képest – tette hozzá Marton – 13 ezer körül jelentettek eseteket itthon a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK).

Rétvári Bence államtitkár 2019-ben egy, a kórházi fertőzések témakörét firtató kérdésre adott válaszában még a probléma létét sem ismerte el, ehelyett a szocialista kormányok egészségpolitikáját támadta és egy olyan európai összehasonlító adatot idézett, amelyből úgy tűnhetett, hogy Magyarországon sokkal jobb a helyzet a kórházi fertőzések tekintetében, mint az EU többi országában. Marton ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a számadatok ugyan tűnhetnek így, de a mintavételek számában Magyarország messze elmarad az uniós átlagtól. Ennek egyik fő oka a tesztelés költséges volta.

Elmondta, hogy alapesetben azt nevezzük kórházi fertőzésnek, amelyet kórházi tartózkodása alatt kap el valaki. Példaként emelte ki három leggyakoribb fertőzést:

  • az alkoholnak is ellenálló clostridium difficile, erőteljes hasmenést okozó fertőzést,
  • a multirezisztens fertőzés
  • és a véráramfertőzést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Bús Csaba

Reggeli gyors/interjú Marton Kamillával
2023.10.25., szerda 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre