„Klubrádió
Megbeszéljük...

Komoly biztonsági rés tátong az állami egészségügyi adatbázison

9/10/2023 18:32

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Milliós nagyságrendben másolták ki ellátottak egészségügyi adatait a bombabiztosnak beállított Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből (EESZT). Komáromi Zoltán háziorvos, a DK árnyékkormányának egészségügyi minisztere szerint ha az adatbázis létrehozói ezt tudatosan alkották meg ilyenre, akkor azért gazemberség, ha pedig a felelősök tudtán kívül ennyire sebezhető a rendszer, akkor pedig a hanyagságuk miatt nevezhetők gazembereknek.

2023. október 09. Megbeszéljük-részlet (2023.10.09.) Komáromi Zoltán
13:57
00:00

Az EESZT egy modern kiberfegyver, amit az állam a polgárai ellen használ fel – Alexin Zoltán kijelentéseivel Komáromi Zoltán is egyetértett, hozzátéve, hogy súlyos helyzet, hogy az adatbázis felhasználói közül senki nem lehet biztonságban attól, hogy illetéktelen személyek hozzájussanak ellátottak érzékeny adataihoz, majd ezt fölhasználják az illető ellen zsarolásra.

Akár Orbán egészségügyi állapotára vonatkozó információ is illetéktelen kézbe kerülhetett – írta a Hírklikk az Alexin Zoltán adatvédelmi szakértővel készült interjú címében. Egy biztonsági rés miatt milliós nagyságrendben kerülhettek illetéktelen kezekbe magyar állampolgárok, köztük akár a miniszterelnök egészségügyi dokumentumai is a bombabiztosnak beállított Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből (EESZT).

Bár az adatbázis védett külső behatolásokkal szemben, de vannak benne olyan belső kapcsolók, amelyekkel időlegesen vagy bizonyos emberekre vonatkozóan ki lehet kapcsolni a biztonsági beléptetési funkciókat. Így akár a behatoló mindössze TAJ-számok ismeretével illetéktelenül juthat hozzá ellátottak érzékeny adataihoz, amiket aztán felhasználhat zsarolás céljából – magyarázta a korábban háziorvosként dolgozó Komáromi Zoltán.

Az egészségügynek van elég baja enélkül is – mondta a DK árnyékkormányának egészségügyi minisztere. Szerinte ezt az adatbázist arra kellene használni, hogy a beteg a saját adatainak a gazdája lehessen, adott esetben ő rendelkezhessen arról, hogy ki férhet hozzá ezekhez az adatokhoz. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../ Interjú Komáromi Zoltánnal
2023. október 09., 17:20
Riporter: Bolgár György