„Klubrádió
Esti gyors

Komáromi: A kormány "Mikulás-csomagja" és az infláció is hozzájárul a gyógyszerhiányhoz

27/03/2023 22:53

| Szerző: Klubrádió

A hírek szerint 1500 gyógyszer, gyógyhatású készítmény nem kapható. Komáromi Zoltán úgy látja, ennek több oka is van, az egyik, hogy "Mikulás-ajándékként egy kis különadóval megkínálta a kormány" a gyógyszergyárakat, a másik, hogy a támogatások forintban járnak, de a gyógyszerek, alapanyagok legnagyobb részét euróban, dollárban számolják el. Ha az euróövezet része lennénk, ez az inflációs hatás nem érvényesülne – mondta a DK egészségpolitikusa.

2023. március 27. Esti gyors - részlet 23.03.27. Komáromi Zoltán
08:32
00:00

Aki gyógyszertárba megy, tapasztalja, hogy elég sok minden nem kapható., a Válasz Online például azt írta: egyes gyógyszerekért Szlovákiába járnak át magyarok. A hírek szerint 1500 gyógyszer, gyógyhatású készítmény nem elérhető. Erről Komáromi Zoltán orvost, egészségpolitikust, a DK országgyűlési képviselőjét kérdeztük az Esti gyorsban.

Azzal kapcsolatban, hogy mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel, azt mondta: ha a gyógyszerészek és a háziorvosok napi kapcsolatban vannak egy adott településen, kerületben, és tudják jelezni, hogy mi az, ami tartósan hiánycikk, akkor segíthetnek a betegeknek. Akkor van baj, amikor megjelenik a beteg a receptjével a patikában és kiderül, hogy nincs, amire szüksége lenne.

Hogy miért alakult így, annak több oka van. Elsőként azt említette, hogy a covid-járvány miatt zavarok voltak (bár nem ilyen mértékben) az európai gyógyszer-kereskedelmi láncoknál is, ami begyűrűzött Magyarországra is. A másik, hogy a gyógyszergyárakat az év végén „Mikulás-ajándékként egy kis különadóval megkínálta a kormány”, így kevesebbet tud az adott cég a logisztikára és esetleg árengedményekre fordítani. A harmadik ok, hogy az állami finanszírozás adott forintnyi értékű támogatást jelent egy gyógyszer árához, viszont a gyógyszerek, alapanyagok legnagyobb része euróban, dollárban számolódik el. Ilyenkor a NEAK azt mondja, hogy csökkentsen árat a gyártó vagy a forgalmazó, de mivel Magyarország nagyon kis piac, egyszerűbb nekik kivonulni, mint mindenhol engedni az árból. Sajnos most már lassan pszichiátriai gyógyszerek és antibiotikumok is vannak a hiánycikkek listáján – emelte ki. Ha az euróövezet tagja lenne Magyarország, ez az inflációs hatás nem érvényesülne és nemcsak az árengedményről, hanem a szállításról is szó van – fűzte hozzá. Ha megnőnek a működtetési költségek, azok a nagykereskedő profitját csökkentik, és ő is gondolkodik, hogy melyik gyógyszeren mekkora árrés van. „Ezen a szinten a gyógyszerkereskedelem az kereskedelem, a pénzről szól” – mondta Komáromi Zoltán.

Egy másik beszélgetésben szóba került, hogy a körzeti orvosok talán túl sok laborvizsgálatot írnak fel. A szakértő jelezte, már a '90-es évek elején elkészítettek egy javaslatot a minisztériumnak, hogy bizonyos betegségek gyógyításában, diagnosztikájában írják le a követendő eljárásrendet a háziorvosoknak. Tehát ha tüdőgyulladásra gondol az orvos, akkor milyen vizsgálatokat kell elvégezni és milyen gyógyszereket felírni, hogy a beteg meggyógyuljon – mondta. Ezt a protokollt több mint 30 éve nem írták meg, így nem tudja értelmezni, hogy a háziorvosok felesleges vizsgálatokat végeztetnének. Az más kérdés, hogy a laboratóriumok se kapnak elegendő forrást a vizsgálatokhoz és sokkal kevesebb asszisztens, labororvos van az országban, mint tíz éve.

Ha meglennének az említett protokollok, minden érintett tudná, hogy egy évben például hány cukorbeteg van, nekik hány vizsgálatra van szükségük – összegezte a szakértő. Szerinte ezt hiába várja a szakma, talán egy következő kormány lépi meg. Ezzel kapcsolatban megvannak a külföldi, kidolgozott játékszabályok, csak Magyarországon kellene őket alkalmazni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Komáromi Zoltán/Facebook

Esti gyors
2023. március 27., hétfő 18:45
Műsorvezető: Dési János