„Támogassa
Esti gyors

Kunetz: A mentőszolgálat kereslet-kínálat görbéjét sem lehet megszexualizálni

20/06/2023 07:29

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Nem működhet úgy egy mentőszolgálat, hogy nem határozza meg, mi tartozik a mentés és mi a körömgomba kategóriájába" – foglalta össze Kunetz Zsombor egészségügyi elemző. Szerinte a mentőszolgálat jelenleg hatalmas kereslettel és szegényes kínálattal rendelkezik.

2023. június 19. Esti gyors - részlet 23.06.19. Kunetz Zsombor
05:34
00:00

Míg az azonnali ellátásra szorulókhoz országszerte átlagosan az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők, addig az úgynevezett P2-be sorolt segélykérőknek már csak alig valamivel több mint a feléhez – derül ki az Országos Mentőszolgálat Pintér Sándor belügyminiszternek készített jelentéséből.

Korábban a Megbeszéljük műorában Komáromi Zoltán, a DK árnyékkormányának egészségügyi minisztere úgy fogalmazott: A menedzsment elhibázott döntései miatt a mentődolgozók túlterheltek, sokan pedig ellátás nélkül maradnak.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig közérdekű adatigénylést nyújtott be azért, hogy megtudja, "változott-e mostanában a P1 (súlyos, azonnali ellátást igénylő) esetek száma" azután, hogy Gálvölgyi János kollégánkhoz 50 perc után sem ért ki a mentő. Kiderült, hogy helyesek voltak a politikus információi, melyek szerint "a mentésirányítókat korábban szóban utasították, hogy minél több súlyos (P1-es) esetet minősítsenek P2-re (azonnali ellátást nem igénylő), hogy ne romoljon tovább az életveszélyes esetek kiérkezési statisztikája".

"Ezzel bebizonyosodott, hogy a mentőszolgálat nem működik" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Kunetz Zsombor egészségügyi elemző, hozzátéve, hogy a hatályban lévő protokollrendszert ötletszerűen és esetszerűen küldik össze-vissza a mentőautókat. Szerinte egy normális rendszerben egy-egy eset előfordul, amelyek számát azonban kordában tartja a fékek ellensúlyok rendszere. "Itt azonban rendszerszintű problémáról van szó" – tette hozzá.

"Nem működhet úgy egy mentőszolgálat, hogy nem határozza meg, mi tartozik a mentés és mi a körömgomba kategóriájába" – foglalta össze Kunetz. Hozzátette, a probléma nem új, ha a 2010-es évek elején az arra szánt összeget, 4,5 milliárd forintot valóban egy megfelelő kikérdezési protokoll megvásárlására szánták volna, ahelyett, hogy "elfüstölték" volna. Mára a helyzet azonban eszkalálódott.

Hangsúlyozta, minden rendszerben lesznek hibák, nem ennyi és nem ilyen súlyosak, hiszen ezek rendszerhibából adódnak. "Ahogy a közgazdaságtanban, úgy a mentőszolgálat esetébenban sem lehet kereslet-kínálat görbéjét megszexualizálni. Ha nagy szükség van a mentőszolgálatra, akkor komoly kínálattal kell a mentőszolgálatnak rendelkeznie. Ha csökkenteni szeretnénk a keresletet, azt csak úgy érhetjük el, ha világosan és ésszerűen meghatározza, mi a mentőfeladatok. Ez alapján szükség esetén a kínálatát bővítheti, ha a kereslet ezt kívánja meg. A jelen helyzet azonban az, hogy a kereslet is nagyon nagy és kínálat is szegényes." 

A  teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kunetz Zsombor
2023.06.19., hétfő 18:23
Riporter: Dési János