„Köszönjük,
A lényeg

Kunetz: Az ügyeleti ellátás számain rugózni ostoba péniszméregetés

29/05/2023 17:02

| Szerző: Klubrádió

Eddig több mint 50 ezer beteget látott az Országos Mentőszolgálat az új alapellátási ügyeleti rendszerében – ezt közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap.

Részletezte: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

  • 5500 esetben telefonos tanácsadás történt;
  • 3500 beteghez ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket;
  • jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett;
  • kevesebb mint 4500 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházba küldeni.

Az alapellátási ügyeletben ellátottak 37 százaléka gyermek volt.

Ezekre a számokra reagált Kunetz Zsombor, egészségügyi elemző hétfőn a Facebookon. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyjából 3 millió ember él azokban a (vár)megyékben, amelyekben idén januártól fokozatosan bevezették az új ügyeleti ellátást; az érintettek 1,67 százaléka vette igénybe a háziorvosi ügyeleti szolgáltatást, és az ott élő hárommillió ember mindössze 0,15 százalékában gondolta úgy a mentőszolgálat, hogy a beteg valóban sürgősségi ellátást igényel.

Kunetz azt is kiemelte, hogy a betegek több, mint kilencven százaléka enyhébb, tehát halasztható ellátást igényelt, amellyel bátran megvárhatták volna a következő háziorvosi rendelést. Ebből a szakértő szerint az következik, hogy egy jól működő, erős mentőszolgálat mellett semmi szükség nem lenne „az ilyen humbug ügyeleti ellátásra”.

„Így az ügyeleti ellátáson való államtitkár-tanácselnöki rugózás, egyáltalán nem az egészségügyi ellátás színvonalának emeléséről szól, hanem ostoba péniszméregetésről, amelynek a betegek látják végső soron a kárát” – fogalmazott Kunetz.

Ahogy a hvg.hu felidézi, Hajdú-Biharban januárban, Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig márciusban lépett érvénybe az új rendszer. Ez azt jelenti, hogy az ügyeleti és sürgősségi betegellátást hétköznap délután 4-től, hétvégente és ünnepnapokon az Országos Mentőszolgálat koordinálja, a háziorvosok este 10-ig, hétvégén és ünnepnapokon 8–14 óra között ügyelnek, utána csak a mentőké és a sürgősségi ellátásé a terep. Mivel a háziorvosok nem tolongtak, hogy aláírják az ügyeleti szerződést, több helyen más orvosok, mentőtisztek vagy akár rezidensek látják el a pácienseket.