„Klubrádió
A lényeg

Megugrott a közvetlen életveszélyként regisztrált mentős esetek száma májusban

19/06/2023 21:25

| Szerző: Klubrádió

Az előző hónapokhoz képest harmadával több esetet regisztráltak a mentésirányítók P1-es, azaz közvetlen életveszélyes esetként – írta a 444.hu az Országos Mentőszolgálat adatai alapján.

Az adatokat Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérte ki, ez alapján pedig az látszik, a P1-es esetek száma a téli-tavaszi 11-13 ezres átlag helyett közel 17 ezerre nőtt. Ugyanakkor, a P2-es (súlyos, de nem életveszélyes) és a P3-as (enyhébb) esetek száma nem ugrott meg ehhez képest, ahogyan az egyéb eseteknél sem regisztráltak nagyobb változást.

Hadházy azt követően kérte ki az adatokat az Országos Mentőszolgálattól, hogy országos vihart kavart Gálvölgyi János május eleji esete. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészhez még 50 perc után sem érkezett ki a mentőautó, miközben légzési nehézségekkel küzdött, és csak gyerekein múlt, hogy még időben bekerült a kórházba, ahol súlyos állapotban került az intenzívre.

Gálvölgyi azóta már jobban van, olyannyira, hogy pénteken színpadra is lépett Pintér Béla társulatával a Marshal Fifty-Six címszerepében. Azóta viszont kiderült, hogy a színművész esete sajnos nem egyedi: Budapesten a P2-es, azaz súlyos esetek alig egynegyedében ér ki 15 perc alatt a mentő.