„Klubrádió
A lényeg

Több mint öt órát várt a mentőre egy idős, rákbeteg nő Budapesten

9/06/2023 17:14

| Szerző: Klubrádió

A 74 éves nő hányt és eszméletét is elvesztette, mire segítség érkezett hozzá – közölte a beteg keresztfia az RTL Híradó érdeklődésére.

A 74 éves nő tüdőrákban és áttétektől szenved, keresztfia gondozza, szomszédai segítségével. Hétfőn is épp ők vigyáztak a nőre, amikor hányni kezdett, rosszul lett. A keresztfia délután 3-kor munkahelyéről hívta a mentőket, de azt a választ kapta, hogy csak ügyeletet tudnak biztosítani 1-2 órán belül. Ezután keresztanyjához sietett, akinek állapota addigra tovább romlott, a gyógyszerek sem segítettek.

Telefonált 15.45-kor és 17 órakor is, másodjára már azt a választ kapta, hogy nem találják a riasztást a rendszerben, mert le lett mondva az ügyelet – ami igaz volt ugyan, de csak azért, mert korábban már mentőt kértek a beteg egyre romló állapota miatt.

A nő eszméletét vesztette, és ahhoz is rosszul volt, hogy sima gépkocsival szállítani lehessen. 7-kor azt a választ kapták a diszpécsertől, hogy elindult a mentő, de rossz címre ment, és visszafordult.

Végső elkeseredésében a férfi a kapura is kiírta, hogy mentőt vár, annyira reménytelennek találta a helyzetet, miközben a beteg egyre rosszabb állapotba került. Végül este nyolc után értek ki a mentők a XIII. kerületi lakásra.

Az Országos Mentőszolgálat az RTL érdeklődésére azt írta, hogy az esetet alapellátási ügyeleti feladatként átadták a területi szolgáltatónak, és azután küldtek mentőt, hogy az ügyelet nem ment ki a címre. A fővárosi ügyeletek az OMSZ elmondása szerint még nem részei az általuk működtetett rendszernek.

Azt is megírták, hogy a beteget kórházba vitték, életmentő beavatkozásra nem volt szükség, közvetlen életveszély esetén pedig a mentők szerintük átlagosan alig több mint 9 perc alatt érnek a helyszínre. 

(via rtl.hu)