„Klubrádió
Reggeli gyors

Valószínűtlen, hogy kárt okoz a kínai rakéta becsapódása

5/05/2021 08:04

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az elszabadult kínai rakéta várhatóan május 8. és 12. között zuhan le, de sem pontos idejét, sem becspódásának helyét nem ismerjük. Kereszturi Ákos, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet kutatója szerint annak is nagyobb az esélye, hogy a villám csap valakibe, mint annak, hogy lakott területre zuhanjon, vagy személyi sérülést okozzanak a roncsdarabok.

2021. május 05. Reggeli gyors - részlet 21.05.05. Kereszturi Ákos
05:50
00:00

"Kis" hiba csúszott a kínai Hosszú Menetelés5B nevű, legénység nélküli rakéta kilövése körüli számításokba, így most zabolátlanul száguld a föld körül, egyre inkább megközelítve a légkört. Egyelőre nem tudni, hogyan és mikor ér földet. Szakértők szerint a május 10. előtti és utáni két napos intervallumban várható a becsapódás, pontosabbat azonban csak 6 órával a zuhanás előtt tudnak majd mondani.

Kereszturi Ákos, geológus, hidrológus, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi KutatóközpontKonkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet kutatója, a Magyar Csillagászati Egyesület korábbi alelnöke mindenkit nyugalomra intett, szerinte ugyanis hangzatos hírről van szó, azonban annak a valószínűsége, hogy a visszatérő rakéta emberlakta területre zuhanjon nemcsk anyagi kárt, de személyi sérüléseket okozva. "Ennél annak is nagyobb a valószínűsége, hogy valakit villámcsapás ér" – tette hozzá.

 
A kép illusztráció
 Fotó: Pixabay
 

A hordozó rakéta terv szerint a Mennyei Harmónia névre keresztelt űrállomás első elemeit szállította fel. Az elemek pályára állítása sikeresen megtörtént, azonban a rakétának ezt követően vissza kellett volna térnie a földre, célzottan, meghatározott helyre. Ez nem sikerült, a rakéta kering a Föld körül 90 percenként megkerülve a bolygót. Kereszturi leírta a rakéta jelenlegi útját. Az elszabadult hordozó időnként a felső légkört érintve surlódik, ennek megfelelően lassul, veszti a pályamagasságát. A 30 méter hosszú, 4-5 méter széles üreges tartályhenger, várhatóan a légkörbe lépve 80-90 kilométer magasságban izzani kezd, darabokra törik és a felszínre a roncsdarabok hullanak csak. Nagyobb veszélyt a masszívabb szerkezetű hajtómű jelent.

A szakember azt is megjegyezte, hogy Magyarországot véletlenül sem érhetik el ezek a darabok, mert a rakéta tőlünk nagyon távoli pályán mozog. Az Egyenlítőhöz 42 fokos szöget zár be, hazánk pedig az északi szélesség 48 fokán helyezkedik el.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kereszturi Ákossal
2021.05.05., szerda 7:13
Riporter: Para-Kovács Imre