„Vásároljon

Kérdés, hol és mikor csapódik be az elszabadult kínai rakéta

4/05/2021 14:20

| Szerző: Klubrádió

Számítási hiba miatt vesztette el a kínai irányítás legénység nélküli rakétája felett a kontrollt, amely most irányíthatatlanul közeledik a Föld felé. A gond az, hogy nem lehet tudni, a légkörbe érve szétesik-e, ha pedig nem, pontosan mikor és hol fog becsapódni. Becslések szerint május 10-én lehet a becsapódás, de csak 6 órával az esemény előtt tudják meg a pontos adatokat.

A Hosszú Menetelés5B nevű, legénység nélküli rakétát Kína Hainan tartományából április 29-én lőtték fel, hogy a Mennyei Harmónia névre keresztelt űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa – írja a Telex.

Aportál szerint a számításokba kis hiba csúszott, mert a rakéta elszabadult, és jelenleg 90 percenként kerüli meg a Földet, és amíg köröz, egyre közelebb érkezik a felszínhez.

A rakéta fontosabb adatai:

- 30 méter hosszú;
- 21 tonna a súlya;
- 27 ezer km/h-s sebességre képes.

A Telex idézte a Guardiannek nyilatkozó asztrofizikust is. Jonathan McDowell szerint van esély arra, hogy a rakéta jelentős része elég, de még így is nagyobb darabokban esik szét, és a becsapódáskor sérüléseket okozhat. A mostani előtt fellőtt, hasonló típusú rakétáról vasrudak szakadtak le, amik Elefántcsontpart néhány épületében okoztak kárt, és nagy szerencse volt, hogy személyi sérülés nem történt akkor.

Ilyen helyzetekben a valószínűségszámítás marad, amely alapján jó az esély arra, hogy a vízbe hullanak le a rakéta darabjai, mivel a Föld felszínét 71 százalékban tengerek és óceánok borítják. A gondatlanság ettől még aggasztó Kína részéről, 1990 óta ugyanis tíz tonnánál nagyobb súlyú eszközöket nem engednek ellenőrizetlenül visszatérni a Földre.

Azt egyelőre még nem lehet pontosan látni, mikor semmisül meg a rakéta, május 10. lehet ez az időpont, de akár két nappal később vagy korábban is megtörténhet. Csak hat órával a tényleges becsapódás előtt fog kiderülni annak pontos időpontja.

Ezen az oldalon lehet figyelemmel kísérni, hol tart éppen a rakéta, hogyan cikázik a földrészek között és felett.