„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Valószínűleg sikertelen lesz az akkugyár elleni népszavazás, de a mozgalom szervezése önmagában társadalmi érték"

9/02/2023 20:53

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A népszavazási törvény "gumiszabályokat" tartalmaz a határidők vonatkozásában: gyakorlatilag minden állami szerv politikai aktivitása attól függ, hogy a kormánynak mi a szándéka – mondta Tóth Zoltán választási szakértő. A Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy bár sok akadálya van annak, hogy a debreceni akkumulátorgyár építéséről népszavazást tartsanak, önmagában a civil ellenállásnak társadalmi értéke van.

2023. február 09. Megbeszéljük-részlet (2023.02.09) Tóth Zoltán
10:26
00:00

Jelen pillanatban nincs kulturált és demokratikus népszavazási törvény, hanem a "Fidesz által támogatott népszavazások"-jogszabálya van érvényben – mondta Tóth Zoltán választási szakértő. Hozzátette, a mivel Gulyás Gergely szerint a kormány nem támogat semmilyen olyan  népszavazást, ami akkumulátorgyárhoz kapcsolódik, ezért a debreceni akkumulátorgyár elleni népszavazást kezdeményezőknek erős ellenszélben kellene dolgozniuk.

Tóth kifejtette, hogy ha a kormány támogatólag akar egy népszavazást szervezni, akkor ezt hat hónap alatt kompletten megvalósíthatja, viszont amennyiben nem támogatja a kezdeményezést, akkor egy-másfél év is eltelhet – annak ellenére, hogy pozitív eredménnyel zárult az aláírásgyűjtés – mire ezt a népszavazást megtartják.

A kezdeményezés másik fontos eleme, hogy sikerül-e megfogalmazni azt a kérdést, amit nem tud elutasítani a nemzeti vagy a helyi választási bizottság, illetőleg az ezt követő jogorvoslatban a Kúria, illetőleg a bíróság – magyarázta Tóth. Csak olyan kérdést lehet feltenni, amely az országgyűlés vagy a helyi önkormányzat döntési hatáskörébe vagy feladatkörébe tartozik, azonban egy magánvállalat építkezése nem tartozik ezek közé – tette hozzá. 

Tóth szerint a fontos kérdés még, hogy vajon kedvezőbb-e egy magánszemély által indított népszavazás kezdeményezés, mint egy párt által indított? Mind a kettőnek megvan a maga létjogosultsága, azonban egy párt önmagában nagyobb szervezőerővel rendelkezik, mint egy magánszemély – véli a választási szakértő. A magánszemély nem tudja behozni azt a hátrányt, amely a népszavazási költségek, a kampányköltségek jelentenek, illetőleg a kormány korlátlan költségvetési felhasználásával szemben állnak – mondta Tóth Zoltán. Hozzátette, egy ellenzéki pártnak sincsenek óriási lehetőségei, de mégis nagyobbak, mint egy magánszemélynek. A magánszemély kezdeményezése azonban azért lényeges, mert az állampolgári önállóság jeleit mutatja, és ehhez feltétlen támogatandó a demokráciaért – mondta a választási szakértő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Tóth Zoltán
2023. február 09., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György