„Köszönjük,
A lényeg

Gulyás szerint nem kell népszavazás az akkumulátorgyárakról

9/02/2023 11:43

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely minisztert megkérdezték a Debrecenben akkumulátorgyárat építő kínai óriáscég, a CATL által kapott 320 milliárd forintnyi magyar állami támogatásáról, ami Gulyás szerint nem is annyi. Ez az összeg infrastrukturális beruházásokból, adókedvezményekből, és egyéb támogatásokból jön össze.

 
CATL illusztráció
Fotó: Youtube
 

 

Az állam titkolta, de a külföldi sajtóból tudható, hogy ennyi pénzt kap adómentesség, közvetlen támogatás formájában a CATL, amely Németországban is hasonló, bár kisebb léptékű beruházást készít elő. 

A német és a magyar építkezés arányairól képet kaphat, ha megnézi ezt a szerdán közzétett facebookos videót. Az autóból felvett videóban Bertalan Attila vállalkozó az épülő német, erfurti gyár körül tesz meg két-három kört, hogy bemutassa, mekkora beruházásról van szó. (12. perctől indul el a gyár körül).

Gulyás szerint az adóbevételek és a munkahelyteremtés miatt ez megéri Magyarországnak. Arról beszélt, hogy a debreceni beruházás feltétele, ahogy minden magyarországi beruházásnak a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok betartása, ugyanakkor az ellenzéki pártok által javasolt népszavazást nem tartja indokoltnak, mert szerinte számos álhír kezdett terjedni az akkumulátorgyárral kapcsolatban. A vízigény az egyik ilyen pont: a 70 százalékát szennyvízből lehet fedezni, idézte Gulyást a 24.hu.

A kormányzati propaganda eközben azt próbálja meg elhitetni a kormánypárti szavazókkal, hogy nem a debreceniek, hanem áldebreceniek, és soros ügynökök tiltakoznak az akkugyárak ellen.