„Támogassa
Publicisztika
Testvéri vizit – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Testvéri vizit – Szénási Sándor jegyzete

A lebírhatatlan kíváncsiság és határt nem ismerő kukkolásvágy ma is jellemzi az oroszokat, nincs ebben semmi rossz, az SZVR, az FSZB, a GRU számára a magyar politika titkai közötti matatás csak olyan, mint a beszabadulás a moszkvai GUM áruház gyerekosztályára.

Egy merénylet és a felelősség – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Egy merénylet és a felelősség – Selmeci János jegyzete

Említsük meg itt a baloldali háborúpártizó miniszterelnököt, akinek még a politikai szövetségesét (barátját) ért szörnyű támadás után sem jutott eszébe, hogy neki az országával is, nem csak a pártjával van dolga, és tisztelet persze azoknak, akik az emberség, az összetartás hangján szólaltak meg, és gondolkozzon el picit mindenki, aki akár egy pillanatig bárkinek a halálát kívánta.

Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Arató András: Töltődünk, telítődünk

8/02/2023 15:35

| Szerző: Arató András

Újabb szerző a Szabadság Klubban, ezúttal a Klubrádió berkeiből.

Budapest, 1984. április 26. Kádár János, az MSZMP első titkára meglátogatta az Angyalföldi Akkumulátor és Szárazelemgyárat. Az iparág stratégiai fontosságát volt hivatott aláhúzni Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának (egyúttal a Budapesti Pártbizottság első titkárának) és Bereczky Gyulának, az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztálya alosztályvezetőjének a jelenléte. Hazánk már ekkor a világ élvonalához tartozott a Szokol rádiók energiaellátásában. E készülékek energiaigényét kettő darab 4,5 V feszültség megteremtésére alkalmas laposelem volt hivatott kielégíteni. Mellékhatásként felfutott a befőttesgumi iparunk is, minthogy ezekkel lehetett stabilan rögzíteni egymáshoz a hifit és az áramforrást. Jegyezzük még fel a Szokol készülék azon kiváló tulajdonságát, hogy sem RH, sem URH sáv vételére nem volt alkalmas, megakadályozva ezzel a Szabad Európa Rádió és a Klubrádió kártevését népünk töretlen szellemi fejlődésében.

Váci út 135-139., Akkumulátor- és Szárazelemgyár. Kádár János a Magyar Szocialista Munkáspárt vezetője, középen Herczeg Ferenc igazgató, háttal Maróthy László a Budapesti Pártbizottság első titkára Fabriczki Andrásal,a Budapesti PB
 
Váci út 135-139., Akkumulátor- és Szárazelemgyár. Kádár János a Magyar Szocialista Munkáspárt vezetője, középen Herczeg Ferenc igazgató, háttal Maróthy László a Budapesti Pártbizottság első titkára Fabriczki Andrásal,a Budapesti PB
Fortepan.hu / Album 059
 

Bős & Nagymaros, 1988 – 89.  – Ti is jöttök a tüntire? – kérdezgetik egymást alsós-felsős-gimis gyerekek. Két dologban egyetért az ország döntő többsége: ne épüljön meg a vízlépcső, és elérkezett a Kádár-rendszer bukása.

Arató András
 
Arató András
Fotó: Chikan Erika
 

Debrecen, 2023. 02. 05. Kínai barátaink nertársi segítségével hatalmas lépést teszünk annak érdekében, hogy e sajátosan magyar iparágban visszahódítsuk vezető szerepünket.

Egy szárazelemgyárhoz alapvetően négy dolog szükségeltetik. Energia, víz, kobalt és lítium, valamint munkaerő. Szerencsére egyik sem áll rendelkezésre hazai forrásból, ezért helyezik el a gyáróriást olyan területen, amelyik mindentől nagyjából hasonló távolságban van. Hasonlóan messze. Csak az veszélyezteti az egyensúlyt, ha a hazánk alatt húzódó végtelen kobalt- és lítium mezőkön megkezdődik a kitermelés. A magyar közoktatás is folyamatosan úgy készíti fel a tanulóifjúságot, hogy az alkalmas legyen az üzem segédmunkás-igényeit kielégíteni. A kutatás és fejlesztés fáradságos munkájával nekünk nem kell foglalkoznunk, azt elvégzik helyettünk is távol-keleti barátaink.

Hét évtizeddel azután, hogy a honnak jólétet hozó korabeli program megteremtette a Kárpát-medencében a vas- és acél országát, országunk vezetői újrafogalmazzák identitásunkat: mi leszünk az akkumulátorok országa! Harmincöt évvel ezelőtt talán tévedtünk a vízlépcső ügyében, de az egypártrendszert illetően biztosan nem.

Gyerünk, emberek, ne maradjon egy cella sem üresen!

Rádiózni Sokol?
 
Rádiózni Sokol?
Fotó: Arató András
 

 

Címlapi fotó: Arató András