„Klubrádió
Reggeli gyors

Választott orvossal több a beavatkozás a szüléseknél

9/05/2019 14:14

| Szerző: Klubrádió

Az orvosválasztás nagyon mélyen beágyazott társadalmi igény, de nem biztos, hogy jól járnak vele a szülő nők - ez derül ki egy magyarországi kutatásból, amelyről Barsi Orsolya, a K-Monitor munkatársa beszélt.

2019. május 09. Reggeli gyors / részlet, interjú Barsi Orsolyával (19. 05.09.)
11:02
00:00
Ha szülészorvost választ és hálapénzt ad a kismama, nagyobb a beavatkozások száma - a szükségeseké és a szükségteleneké egyaránt - jelezte Barsi Orsolya a Reggeli gyorsban. Utóbbiakra példaként említette: statisztikailag is alátámasztható, hogy egy hosszú hétvége előtt jelentősen nő a születések száma, mégpedig azért, mert az orvosok is a családjukkal akarnak lenni, elutaznának, ezért inkább megindítják a szülést.

A kutatás adatai szerint a választott orvosnál nagyobb a császármetszések aránya: 45 százalék, míg, ha ügyeletes orvos vezeti a szülést, ez 33 százalék, amit tovább csökkent, ha szülésznő vagy bába van jelen.  Az ilyen beavatkozások száma amúgy is indokolatlanul magas Magyarországon, ráadásul komoly szövődményei lehetnek, az anyára nézve veszélyesebb, mintha természetes úton születne meg a baba. Bár a császármetszést a nők is kérhetik, sokszor azért kerül rá sor, mert az orvos egy megindult szülésnél egy ponton azt mondja, hogy az túl rizikós. 

A kutatás adatai ugyan alátámasztották, hogy figyelmesebb a személyzet a választott orvosnál, de még így is a megkérdezett nők 42 százaléka arról számolt be, hogy tiszteletlenül bántak vele, 32 százalékukon pedig olyan beavatkozást végeztek, amelyhez nem kértek engedélyt - közölte Barsi Orsolya. Megjegyezte: olyan mélyen beágyazott társadalmi igény az orvosválasztás, hogy bár még egy magánkórházban is megpróbálták a nőket arra ösztönözni, hogy fogadják el az ügyeletes orvost, nem működött, inkább kifizették a többletköltséget.

A 444.hu a K-Monitor és az EMMA Egyesület keddi rendezvényéről beszámolva alaposan körüljárta a témát.

Címlapi kép: Pixabay.

A Barsi Orsolyával készített interjút meghallgatják a cikk elején, a lejátszóra kattintva!

Reggeli gyors
2019. május 9., 7.35
Műsorvezető: Rózsa Péter