„Klubrádió
Fülbevaló

Furcsa ez a gyerek...

10/04/2019 06:46

| Szerző: Klubrádió

Nem könnyű felismerni az autizmust, általában a házi gyermekorvosoknak sem sikerül. Az esetek döntő többségében a család észleli az első tüneteket.

 

2019. április 09. Fülbevaló - részlet 19.04.09. Szilvásy Zsuzsanna
12:17
00:00

Átlagosan három év telik el addig, amíg felismerik egy gyereknél, hogy autista. Már 6 hónapos kortól érdemes figyelni, hogyan viszonyul a kicsi az emberekhez, 18 hónapos korban már megjelenhetnek konkrét tünetek, és 2,5 – 5 éves korban készülnek el általában az első diagnózisok. Pedig korai fejlesztéssel egészen megváltoztatható a gyermek életminősége, sőt az egész életútja is.

A Mars Alapítvány - amelynek megálmodója Szilvásy Zsuzsanna - felmérést készített, és ebből az derült ki, hogy az esetek többségében, 72 százalékában a szülőknek tűnik föl valami gyanús jel. A házi gyermekorvosok nem igazán tájékozottak az autizmussal kapcsolatban. Többnyire egyszerű magyarázatokat adnak a szülőknek, például azt, hogy a gyerek magányos természetű, hogy most ment óvodába, azért nem játszik a többiekkel. Érdemes tehát figyelni, hogy miként barátkozik, hogy játszik, alszik, eszik. Az orvosképzésben nincs benne az autizmus, nem csoda, ha nehezen ismerik fel.

 
 
Forrás: Flickr
 

 

Az oktatásban valamivel jobb a helyzet. A pedagógusok már nem csak a különböző fogyatékosságokról tanulhatnak, hanem az autizmusról is. Ez meg is látszik, öt éve, amióta lehet erről ismereteket szerezni, hamarabb, jobban, pontosabban felismerik a tanárok, hogy mivel van dolguk. A tíz évvel ezelőtti állapothoz képest kétszer annyi pedagógus látja meg az átlagostól eltérő viselkedést.

Az alapítvány a családokra koncentrál, tájékoztató kampányokat szervez. 2008-ban a családok 26 százaléka a diagnózis felállítása után még 2-3 vizsgálatra elvitte a gyermekét, mert bízott az első megállapítás helyességében, mára ez a szám 13 százalékra csökkent. Emögött az is áll, hogy egyre pontosabbak a diagnózisok.

A műsor hangfelvételét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Fülbevaló
2019. április 9., kedd 13.00
műsorvezető: Lay Viktória