„Klubrádió
Reggeli gyors

"Ugyanazt csinálták Kisteleken, amit Debrecenben"

28/02/2023 11:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Nyilván volt egy-két beavatott ember, aki tudta, miről is van szó, ennek ellenére az önkormányzat részinformációk alapján megszavazta a kisteleki beruházást" – véli Spirk József. A 24.hu újságírója szerint a kérdés az, hogy a képviselők miért nem követelték a beruházás részleteit azelőtt, hogy szavaztak volna.

2023. február 28. Reggeli gyors - részlet 23.02.28. Spirk József
06:22
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a kisteleki önkormányzat úgy döntött, hogy sem a lakosság, sem a képviselők sem tudhatták meg az 500 milliárdos projekt beruházójának nevét, illetve a terv részleteit, így lényegében vakon döntöttek egy akkumulátorgyár területének értékesítéséről.

"Nyilván volt egy-két beavatott ember, aki tudta, miről is van szó, ennek ellenére az önkormányzat megszavazta a beruházást" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Spirk József. A 24.hu újságírója, a cikk társszerzője szerint az állhat a furcsa eset mögött, hogy így simábban átmehet a terv. Egy kínai-koreai cég létesítene akkumulátorgyárat, amely a Mercedesnek és a BMW-nek lesz a beszállítója. 

Az indítványozó kistelek fideszes polgármestere, Nagy Sándor volt, aki azzal érvelt, hogy nagyon sokat jelentene, mind a munkahelyek, mind a helyi iparűzési adó szempontjából a településnek. (Nagy azóta azt állítja, túl sok időbe kerülne a gyár létesítése, így elállt a tervtől.)

Az egyetlen nemmel szavazó azzal érvelt, hogy a lakosságot is tájékoztatni kéne. Spirk hozzátette, hogy Debrecenben is utólag értesültek a CATL gyárának építéséről, amikor már megszületett róla a döntés, ami így kiváltotta a lakosság indulatait.

A kérdés továbbra is az, hogy a kisteleki képviselők miért nem érdeklődtek egy ekkora beruházás részletei felől, mielőtt megszavazták volna azt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: illusztráció/Youtube

Reggeli gyors/interjú Spirk Józseffel
2023.02.28., kedd 7:43
Riporter: Dési János