„Klubrádió
A lényeg

Újabb akkumulátorgyár kapott területet Kisteleken

27/02/2023 12:40

| Szerző: Klubrádió

A kisteleki önkormányzat úgy döntött, hogy sem a lakosság, sem a képviselők sem tudhatták meg az 500 milliárdos projekt beruházójának nevét, illetve a terv részleteit. "Felháborító, hogy Kisteleken úgy döntöttek egy földterület eladásáról, hogy a képviselő-testület azt sem tudta, hogy akkumulátor gyárról van szó" – jelentette ki az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet.

Egy olyan, a Mercedesnek és BMW-nek beszállító kínai-koreai cég vehet meg egy 12 hektáros területet a Bács-Kiskun és Csongrád megye határán fekvő Kisteleken, amely akkumulátor-részegységeket készít a két német autógyártónak – írja a 24.hu.

A lap szerint az ingatlan eladásáról a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy sem a lakosság, sem a képviselők sem tudhatták meg az 500 milliárdos projekt beruházójának nevét, illetve a terv részleteit. Az ingatlan eladásáról a fideszes polgármester indítványára csupán egyetlen képviselő szavazott nemmel. A cikk szerint a döntést a januári testületi ülésen úgy hozták meg, hogy nem tudták: "ki a beruházó, mit fog csinálni, és tevékenysége jelent-e majd környezeti terhelést a szóban forgó területtől 1,5–2 kilométerre fekvő településnek". Végül négyzetméterenként 1500 forintért adták el az ingatlant, pontosabban felhatalmazták a polgármestert, hogy ilyen áron kösse meg a megállapodást azzal az Európa-Center-Miskolc Kft.-vel, amely a kínai-koreai befektetőnek keresett helyet. Nagyjából húsz olyan beruházásról lehet tudni az elmúlt időszakból, amely az elektromos autók gyártásához kapcsolódik.

"Felháborító, hogy Kisteleken úgy döntöttek egy földterület eladásáról, hogy a képviselő-testület azt sem tudta, hogy akkumulátor gyárról van szó" – jelentette ki az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy ha a kormánynak fontos lenne a jövő és az egészséges környezet, akkor a Nemzeti Akkumulátor Stratégiához elkészítette volna az egyébként kötelezően előírt környezeti vizsgálatot.