„Köszönjük
Reggeli gyors

Tovább dolgozik, de kevesebb lesz a nyugdíja

4/09/2019 13:11

| Szerző: Klubrádió

Akár 70 év felett is lehet egyes országokban a nyugdíjkorhatár – állapítja meg az OECD tanulmánya. A magyar nyugdíjrendszert a Fidesz különösen rugalmatlanná tette.

2019. szeptember 04. Reggeli gyors - részlet 19.09.04. Hegyesiné Orsós Éva
12:13
00:00

Emelni kell a nyugdíjkorhatárt világszerte, egyes országokban ez elérheti, sőt meg is haladhatja a 70 évet, és az is nagyon valószínű, hogy a jövő nyugdíjasainak kevesebb jut majd, mint most. Ilyen következtetésekre jutottak az OECD tanulmányának készítői. Az ok egyszerű: mindig a generációk közötti szolidaritás, tehát az aktív befizetők működtetik a rendszert, és ők egyre kevesebben vannak. Az idősek viszont egyre tovább élnek. Bár sokan meg sem érik azt a kort, hogy nyugdíjba mehetnének.

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke beszélt a Reggeli gyorsban a magyar helyzetről. Ma minden 6. ember lépte már át a nyugdíjkorhatárt, 2030-ra minden 4. magyar lesz 65 éven fölüli. A nők átlagosan 21, a férfiak 16 évet élnek még nyugdíjasként.

Tetézi a bajt, hogy 2010 óta a magyar nyugdíjrendszer rugalmatlan. Vannak, akik az aktív kor vége felé már betegek, szívesen hagynák abba a munkát, de őket visszatartják. Aztán sokan szeretnének még maradni a korhatár betöltése után, mert életerősnek érzik magukat, őket meg elküldik, főleg az állami szférából. Később változhatnak úgy a szabályok, hogy a nyugdíjast visszahívják, de ezzel meg az a baj, hogy pár év szünet után visszazökkenni sokkal nehezebb, mint folyamatosan munkában maradni. Tény, hogy ma nagy szükség lenne a nyugdíjasok munkaerejére.

Van még egy fontos tényező, a nyugdíj összege. Fontos lenne rájönniük a munkavállalóknak, hogy a nyugdíjból nehéz lesz megélni. Éppen ezért minél fiatalabb korban el kell kezdeni az öngondoskodást. Nem lehet ezt az államra bízni, hogy majd az eltart bennünket. Nem fog. Akármilyen bizonytalan is a gazdasági helyzet, bármennyire is tesz furcsa, visszatartó lépéseket a politika -lásd magán-nyugdíjpénztárak-, már fiatal korban gondolni kell a jövőre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.09.04. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter