„Klubrádió

2040-ig működik a mostani nyugdíjrendszer

21/06/2019 09:20

| Szerző: Klubrádió

A szakértő szerint 2037-2041-ig működik még a mostani nyugdíjrendszer. Változtatni addig is kell, de utána már drasztikusan. A robotizáció is hatással lesz a nyugdíjakra, azt viszont szívből reméljük, hogy nem kell visszaküldeni Arnold Schwarzeneggert a jövőből emiatt.

2019. június 20. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. június 20., csütörtök 15:00)
46:49
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik

Az Y vendége volt Pozsár László, a Grantis alkusza és a NyugdíjGuru, Farkas András.  A műsorban először arról volt szó, hogy meddig fenntartható még a mai nyugdíjrendszer. Farkas András szerint 2040-ig számolhatunk azzal, hogy működni fog.

Addig is, de utána főleg változtatásokra lesz szükség, mert kegyelmi állapot volt az utóbbi néhány évtized, hogy ennyire kiszámíthatóan tudott működni a nyugdíjrendszer, azaz lehetett tudni, hogy aki befejezi a munkát, annak lesz nyugdíja.

A NyugdíjGuru szerint ezután is lesz állami nyugdíj, csak kevesebbet tud majd erre az állam szánni, főleg azért, mert sokkal több idős ember lesz, mint most.  Az Y-generációt már külön is érinti ez a nyugdíjprobléma, nekik kifejezetten indokolt az előtakarékosság, öngondoskodás. Pozsár László arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint a fiatalok egyre tudatosabbak pénzügyi szempontból, ami a nyugdíjra, előtakarékosságra is igaz.

A megtakarítások három formáját említette. Ezek a nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarossági számla (nyesz) és az önkéntes nyugdíjpénztár. Ezek közül Pozsár László szerint nincs egyértelműen legjobb, de mind a hármat jól lehet hasznosítani. A legrosszabb megoldás, amikor nincs megoldás, tehát ha valaki semmit nem tesz félre.

 
mesterséges intelligencia (forrás: pixabay)
 


Abban egyetértettek, hogy aki huszonévesen kezd el takarékoskodni, annak elég havi 10-15 ezer forintot félretennie, hogy aztán a várhatóan alacsonyabb állami nyugdíj mellett még viszonylag jó életszínvonalat tudjon fenntartani. Ahogy idősödünk, ez nő, 30-as, 40-es éveinkben felkúszik 20, majd akár 40 ezer forintra.

A jövőben lehet számítani a nyugdíjkorhatár emelésére, akár 70-ig, de a NyugdíjGuru szerint ettől nem kell feltétlenül kétségbeesni, hiszen a várható élettartam is növekszik. Egy ország sem emelt úgy a nyugdíjkorhatáron, hogy nem nőttek a várható élettartamok - jelezte.

Befolyásolja a nyugdíjakat a robotizáció, a mesterséges intelligencia elterjedése. Ez az Y-generációt külön érinti, azért is, mert nem tudni, hogy egy cég mennyit fizet be majd a nyugdíjkasszába egy robot után, ami megtermel egy adott összeget, és azzal lehet-e segíteni a szociális ellátást. "A robot lesz az új rabszolga", mondta Farkas András, de reméljük, nem kell visszaküldeni Arnold Schwarzeneggert a jövőből, mert a robotok megunják ezt a szerepet.

Pozsár László megjegyezte: a három forma mellett vannak olyanok is, akik nem ezeket választják, de mégis a nyugdíjra gondolva fektetnek be, például ingatlanvásárlásba, azonban az ilyen megoldások legtöbbször sokkal komolyabb tőkét igényelnek.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva, illetve Spotifyon hallgathatják meg!

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. június 20., csütörtök 15:00