„Klubrádió
Reggeli gyors

Az ÁSZ-elnök újra feltalálta a magánnyugdíjpénztárt?

12/06/2019 08:44

| Szerző: Klubrádió

Balásy Zsolt, a Hold alapkezelő elemzője szerint az, amit Domokos László számvevőszéki elnök nemrég bejelentett, kísértetiesen hasonlít a magánnyugdíjpénztárak intézményére, azokat viszont 2011-ben „beszántotta” a kormány.

2019. június 12. Reggeli gyors / részlet, Balásy Zsolt (19.06.12.)
06:05
00:00

A Világgazdaságnak adott interjújában Domokos László, az ÁSZ elnöke; szerinte a kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak.

Balásy Zsolt, aki cikket is írt a témáról, azt mondta: nem tudja, mi a Fidesz szándéka, szerinte csak nézegette az ÁSZ elnöke, hogy mi az, ami segíti a lakosság pénzügyi tudatosságát, és belefutott egy ilyenbe. Talán végig se gondolta, milyen kísértetiesen hasonlít ez a magánnyugdíjpénztárakra, amelyek 2011-ig működhettek.

Arra a felvetésre, hogy emögött van edukációs elképzelés, úgy válaszolt: az iskolarendszer is nyújthatna olyan pénzügyi ismereteket, amelyek a többi között erre is felkészítenék a diákokat.

 
 kép: Pixabay
 

 

Megjegyezte: nem teljesen pontos kifejezés, hogy „államosították” a magánnyugdíjpénztári pénzeket 2011-ben, mert önként kellett odaadni. Elég szomorú, hogy 97 százalék odaadta - tette hozzá, kiemelve, hogy akinek még megvan, az most láthatja, ezek a cégek nyolc évvel ezelőttihez képest közel 80 százalékkal növelték a rájuk bízott vagyont.

Itt a rövid távú politikai előnyért beáldoztak hosszú távú gazdasági érdekeket, hiszen a magánnyugdíjpénztárak 10-20-30 év múlva fizetnék ki a nyugdíjasokat, de akkor már másik kormányok lesznek, ennek a politikai és gazdasági árát már ők fizetik meg.

A másik ehhez hasonló forma a lakástakarék volt - szintén államilag ösztönzött megtakarítás -, de azt is beszántotta a kormány.

Balásy Zsolt szerint ez az ÁSZ elnökének egy önálló ötlete volt, Varga Mihály pénzügyminiszter el is határolódott tőle.

(címlapi kép: Pixabay)

A beszélgetést meghallgathatják a lejátszás gombra kattintva.

Reggeli gyors
2019. június 12., szerda 07.45
Műsorvezető: Rózsa Péter