„Klubrádió
Esti gyors

Kötelező megtakarítások: szingapúri módszer, de így nem lehet átvenni

4/06/2019 19:57

| Szerző: Klubrádió

Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus szerint a kormány egy '60-as, '70-es évekbeli szingapúri megoldást akar átvenni, amikor kötelezné a dolgozókat, hogy tartalékolják a fizetésük egy részét, azonban ezt csak egy szélesebb modell részeként lehetne alkalmazni.

2019. június 04. Esti gyors / részlet, Pogátsa Zoltán (19.06.04.)
05:17
00:00
Pogátsa Zoltánt arról kérdeztük, hogy a Világgazdaságnak adott interjút Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, aki szerint a kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak.

Pogátsa Zoltán az Esti gyorsban telefonon azt mondta: nagyot mosolygott, amikor meglátta ezt a hírekben. Ez egy szingapúri módszer, egy az egyben megcsinálta Szingapúr a '60-as, '70-es évektől, jelentős különbség viszont, hogy emellett nagyon erőteljesen támogatta a kormány a bérfelzárkózást és a magas hozzáadott értéket. A kötelező megtakarítás mellett fejlesztették a közösségi infrastruktúrát, lakhatást, saját vállalatokat hozott létre a multik helyére.

Ez a megoldás a közgazdász szerint így nem kiemelhető egy az egyben, akkor lenne hasznos, ha egy szélesebb modell része lenne.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Esti gyors
2019. június 4., 18.25
Műsorvezető: Kárpáti Iván