„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyugdíjasoktól vesz kölcsön az állam

25/06/2019 09:48

| Szerző: Klubrádió

Nem csoda, ha egyre többen szeretnék a svájci indexálás visszaállítását, mert ott a bérnövekedést is figyelembe veszik a nyugdíjak emelésénél.

2019. június 25. Reggeli gyors - részlet 19.06.25. Farkas András
07:49
00:00

Idén 2,7 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ami néhány száz, jobb esetben néhány ezer forintot jelent egy-egy embernek havonta. A jövő januárban várható emelés a költségvetés tervezete szerint 2,8 százalék lesz. Közben az infláció most 3, 9 százalék körül van. A törvény szerint pedig a nyugdíjakat januárban az emelés évére tervezett árnövekedésnek megfelelően kell emelni.

Novemberben szokták is korrigálni a nyugdíjakat visszamenőleg, ám ez azt jelenti, hogy addig gyakorlatilag a nyugdíjasok hiteleznek az államnak. Ha tervezett és a valódi infláció közötti különbség nem haladja meg az 1 százalékot, akkor a korrigált összeget egy összegben is ki lehet fizetni. Ilyenre már volt példa. Ez idén azért érdekes, mert ugye októberben lesznek az önkormányzati választások, tehát a novemberben esedékes emelést akár előre is lehet hozni. A kormány ezzel is befolyásolhatná a választási eredményeket.

Farkas András szerint ennek a propagandaeszköznek a bevetése nem lehetetlen, de nem is valószínű, mert október előtt nem állnak rendelkezésre a törvény szerint figyelembe veendő adatok. Egyszeri juttatással azonban meglepheti Orbán Viktor a nyugdíjasokat most is.

S még egy lényeges szempont. Az átlagbérek évente általában 10 százalékkal nőnek. Az úgynevezett svájci indexálással, amikor fele részben az inflációt, fele részben a béremelést vették figyelembe a nyugdíjak emelésénél, most körülbelül 7 százalékkal kellene növekedniük a nyugdíjaknak. 2012 előtt ezt a módszert alkalmazták Magyarországon.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019. 06. 25. 06:00
Műsorvezető: Dési János