„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem a kilencezres utalvány a megoldás

27/08/2019 10:38

| Szerző: Klubrádió

A legkisebb nyugdíjak emelését szeretné elérni egy szervezet, és azt, hogy a befizetett nyugdíjjárulékot ne adóként kezelje az állam.

2019. augusztus 27. Reggeli gyors - részlet 19.08.27. Karácsony Mihály
05:42
00:00

Újabb országos népszavazást kezdeményez a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület. Két kérdést szeretnének feltenni, az egyik egy nyugdíjemelésről szól, a másik inkább elvi, tisztázó jellegű – mondta el Karácsony Mihály, az egyesület elnöke.

Az első így szól: Akarja-e, hogy a társadalmi szolidaritáson alapuló, egységes állami nyugdíjrendszer, minden magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező, kor-betöltött öregségi nyugdíjas személynek, az időskori létbiztonsága érdekében, biztosítsa a medián nyugdíj hatvan százaléka feletti összegű nyugdíj folyósítását?

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ne kaphasson senki havi 60 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat. Ma egymillió ember él 100 ezer forint alatti nyugdíjból. Sokan kapják azonban ennek többszörösét, így az átlagnyugdíj 135 ezerre jön ki. Ezt a számítási módot azonban már nemigen használják, mert torzítja a valós helyzetet. A korrektebb számítása mód az úgynevezett mediánnyugdíj, azaz egyfajta közép meghatározása. Ez 101 ezer forint. Az egyesület célja az lenne, hogy ennek a mediánnak a 60 százalékánál, jelen esetben 60 ezer forintnál kevesebbet senki se kaphasson.

A második kérdés: Akarja-e, hogy az időskori megélhetés biztosítása érdekében mind a járulékfizetésre kötelezett foglalkoztatók, mind a biztosítási kötelezettséggel járó munkát végző foglalkoztatottak után fizetendő nyugdíjjárulék, ne csak a nevében, hanem a természete szerint is, ismét járuléktartalommal rendelkezzen?

Ennek az a jelentősége, hogy ha járulékot fizetünk, akkor azért jár is valami később, a dolog jogilag megfogható. Azért fizetünk be, hogy aztán majd legyen nyugdíjunk, más célra azt nem lehet felhasználni. Most azonban a befizetett összegeket az állam adóként kezeli, arra költi, amire akarja, pillanatnyi politikai érdekei szerint. A befizetőnek pedig semmilyen jogi alapja sincs később pénzt, ellátást követelni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.08.27. 06:00
Műsorvezető: Dési János