„Klubrádió
Esti gyors

A fideszes nyugdíjasokat díjazná a kormány a rezsiutalvánnyal

31/08/2019 08:42

| Szerző: Klubrádió

Kimutatható összefüggés van aközött, hogy egy településen hányan közfoglalkoztatottak és mennyire erős a Fidesz, a nyugdíjasoknál ez nem ennyire egyszerű, viszont masszív tábora van köztük a kormánypártnak – nekik szól a kilencezres csekk.

2019. augusztus 30. Esti gyors / részlet, László Róbert, Political Capital (19.08.30.)
07:24
00:00

A kormány ismét pénzt oszt: 9000 forintos rezsiutalvány jut a nyugdíjasoknak, 13. havi bér a közmunkásoknak – László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint annyira nem is akarják leplezni az összefüggést a választásokkal, hogy szeptemberben kell kifizetni mindkettőt. (Az önkormányzati választásokat október 13-án tartják.)

A G7 mutatott be egy elemzést, amely a közmunkások és a nyugdíjasok aránya, illetve a Fidesz-szavazatok mennyisége közti összefüggést vizsgálta. László Róbert közölte: a cikk is alátámasztja, amit ők a 2014-es választások alapján megírtak. van összefüggés aközött, hogy egy kistelepülésen hányan közmunkások, és mennyire teljesít átlagon felül a Fidesz: minél többen vannak, annál valószínűbb, hogy nagyot nyer a kormánypárt. Az említett írás a 2019-es adatok alapján mutatta ki ugyanezt.

Miért maradt meg ez a támogatottság a közmunkásoknál? Azért, mert nincs választásuk, egy kistelepülésen a polgármester, a jegyző és a kisebbségi vezető „élet és halál ura”, ők döntik el, ki mehet közmunkára és ki kaphat tűzifát, és így tovább. Hogy lesz ebből szavazat? Az elemző szerint az állampolgári tudatosság nincs azon a szinten, hogy a szavazófülke magányában az érintettek úgy voksoljanak, ahogy akarnak. Sok módon lehet ezzel visszaélni, sokféle módszerrel kényszeríthetik őket arra, hogy oda szavazzanak, ahova a helyi hatalmasságok szerint kell, és egy kis településen, ahol csak pár százan élnek, könnyen kiderülhet, hogy ki lóg ki a sorból.

László Róbert hangsúlyozta: a 2,5-3 millió nyugdíjas nem összehasonlítható a jelenleg alig több mint 100 ezer közfoglalkoztatottal. A nyugdíjasokról, mint társadalmi csoportról is nehezebb egységesen beszélni, választói csoportként még kevésbé, de az látszik, hogy a Fidesznek az elmúlt tíz évben öregedett a szavazóbázisa, a fiataloknál veszített a legtöbbet. Rengeteg nyugdíjas van, aki sose szimpatizált a Fidesszel, ettől függetlenül van egy masszív nyugdíjas közössége a kormánypártnak. Leginkább nekik szól ez a rezsiutalvány, de természetesen nem lehet megtenni, hogy az ismert illegális adatbázisok alapján csak az ő részükre utalják ki. Költségvetési szinten egyébként ez a mintegy 23 milliárd forintos összeg nem nagy tétel (nemrég azt is bejelentették, hogy egy budapesti kézilabdacsarnok több mint 100 milliárdból épül – a szerk.).

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikipedia

Esti gyors
2019. augusztus 30., péntek 18:15
Műsorvezető: Herskovits Eszter