„Klubrádió
Reggeli gyors

Tényleg elbukott a Fidesz gender-csodafegyvere?

17/12/2020 14:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Lehet-e a genderügy 2021 fő témája kormányoldalról? Az abortusz kérdése Magyarországon nem tehető annyira központi üggyé, mint a lengyeleknél, mert sokkal kevésbé vallásos a közeg. Az azonos nemű párok örökbefogadása ellen kiáll a kormány, de a Republikon Intézet szerint ez nem lesz elég ahhoz, hogy kommunikációs „csodafegyverré” váljon a Fidesz számára, mint a migránsozás és a sorosozás. Ráadásul a Szájer-ügy hitelességi deficitet jelent.

2020. december 17. Reggeli gyors / részlet, Virág Andrea (20.12.17.)
07:45
00:00

Sok jel mutatott arra, hogy a Fidesz 2021-ben olyan széles mozgósító kampányt indítani, amely a hagyományos családmodellt kívánja szembeállítani a nemek közötti egyenlőségért és a szexuális kisebbségek elismeréséért küzdő politikai mozgalmakkal, kezdeményezésekkel – írja a Republikon Intézet, de úgy látják, elbukott a kormánypárt gender-csodafegyvere. Erről kérdeztük Virág Andreát, az intézet stratégiai igazgatóját.

Elmondta: ez a két állítást az elmúlt hetek fejleményeire alapozzák. Ezt az évet a koronavírus-válság uralta a hírekben, a politikával foglalkozó és kevésbé foglalkozó választóknál is. 2010 óta nem fordult elő, hogy nem a kormánypártok, hanem a világ eseményei határozták meg a fő témát. Kulcsfontosságú lesz a Fidesznek, hogy ha a vírus 2021-ben kevésbé határozza már meg a politikai napirendet, akkor ők vegyék fel a fonalat és találjanak valami olyan témát, mint a menekültkérdés vagy a Soros György elleni hangulatkeltés volt. Ők úgy látják, hogy a genderügyet akarta erre a Fidesz, de valószínűleg nem tud úgy funkcionálni, mint az előbbiek.

Eddig mindig olyan ellenségekkel találkozott a kormány, amely nem tudott reagálni, nem élt itt köztünk. Szerinte nincs meg a társadalmi többsége a kormánynak, ez sokkal semlegesebb téma. Az abortusz kérdése Magyarországon nem tehető annyira központi üggyé, mint a lengyeleknél, mert sokkal kevésbé vallásos a közeg. Amit lehet tematizálni, az az azonos nemű párok örökbefogadása, de Virág Andrea szerint ez nem lesz elég ahhoz, hogy „csodafegyverré” váljon. Ráadásul a Szájer József körüli botrány hitelességi deficitet jelent a kormánynak, mert eddig olyan ügyeket képviseltek, amelyekben megkérdőjelezhetetlen a kiállásuk.

Szerinte Novák Katalin minapi videójával is teszteli, méregeti a kormány, hogy hol vannak ennek a témának a határai és mi fér bele. Ezt lehetett látni a menekültek és a Soros György elleni kampánynál is. A Fidesz folyamatosan próbál valami olyan ügyet a középpontba helyezni, ami nem a koronavírus, hogy ne erről beszéljen a nagyobb nyilvánosság, és egy ilyen videó erre tökéletesen alkalmas, mert lehet tudni, hogy ráugrik az ellenzéki oldal.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay/Greg Montani

Reggeli gyors
2020.12.17.  08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre