„Klubrádió
Reggeli gyors

„A kormány újabb szigorítása után több gyerek kerülhet külföldre”

12/11/2020 16:09

| Szerző: Klubrádió/szg

Az örökbefogadásról szóló törvény szigorítását célzó javaslat egyetlen logikus magyarázata a melegek kizárása – mondta Mártonffy Zsuzsa újságíró, örökbefogadó, az Örökbe.hu blog szerzője. Szerinte ha az egyedülállók általában nem vagy alig kapnak esélyt örökbefogadásra, az azzal jár, hogy több gyerek kerül ki külföldre.

2020. november 12. Reggeli gyors / részlet, Mártonffy Zsuzsa (20.11.12.)
06:20
00:00

Az úgynevezett felhatalmazási törvény benyújtásával a kormány kérte, elfogadásával pedig megkapta kedd délután az országgyűlés támogatását, hogy a tomboló koronavírus-járvány elleni védekezéshez hatékonyabban, gyorsabban tudjon rendkívüli intézkedéseket hozni. Ehhez képest rögtön benyújtották az alaptörvény 9. módosítását, amellyel a többi között beemelnék az alaptörvénybe, hogy „az anya nő, az apa férfi”, és hogy „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”. Ezzel összefügg az örökbefogadást szabályozó törvény módosítása is, amely jelentős szigorítást hoz, a javaslat szerint gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe. Ez alól kivételt jelenthetnek olyan esetek, amelyekben Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter hozzájárul az örökbefogadáshoz – foglalta össze a helyzetet a 444.

Mártonffy Zsuzsa újságírót, örökbefogadó szülőt, az Örökbe.hu oldal szerzőjét kérdeztük. Elmondta, nagyon sok változás volt az örökbefogadásban, nyáron volt egy nagyobb csomag, aztán a keddi, legújabb módosítással gyakorlatilag ellehetetlenítették, hogy egyedülállók fogadjanak örökbe. Nem derül ki, hogy milyen szempontok szerint lesz lehetséges a családügyi miniszter jóváhagyását megszerezni, de az biztos, hogy ez nem lesz automatikus.

Kiemelte: valóban, az az egyetlen logikus magyarázata ennek a javaslatnak, hogy a melegeket kizárják az örökbefogadásból. Ugyanakkor ők nincsenek is sokan, Magyarországon van évente ezer örökbefogadás, és egy-két-három eset fordult elő, amikor melegek fogadtak örökbe – mondta Mártonffy Zsuzsa.

Ami az idei szabályozásokat illeti az örökbefogadás egészét illetően, azok tulajdonképpen szembe mennek az eddigi szakmai szempontokkal. Példaként említette, hogy évtizedekkel ezelőtt bevezettek egy tanfolyamot, ezt néhány éve kibővítették, majd most eltörölték, már nem lesz kötelező.

Közölte: tavaly év végén 3186 család várakozott örökbefogadásra, és minden 9. kérelmező volt egyedülálló személy. Mindig is voltak egyedülállók a rendszerben, és mindenkinek az alkalmasságát megvizsgálták. Mivel eddig is a házaspárok javára diszkriminált a rendszer, az egyedülállók jellemzően olyan gyereket vittek haza, aki idősebb, vagy volt valamilyen fejlődési problémája. Itt található egy összefoglaló az örökbefogadásokról.

Hangsúlyozta: a gyerekeknek nem ugyanolyanok az esélyei. Az egészséges újszülötteket nagyon sokan akarják befogadni, viszont sajnos egy hároméves cigány kisfiút annyira kevesen vállalnának, hogy közülük sokan külföldi örökbefogadóhoz kerülnek. Mártonffy Zsuzsa hozzátette: a külföldi örökbefogadás szabályai is kidolgozottak, az se ördögtől való, ott is alaposan megvizsgálják, hogy jó családba kerülnek-e a gyerekek, de ha az egyedülállókat kizárják, akkor sok gyerek emiatt kerülhet külföldre.

„Általánosságban egy gyerek testi-lelki fejlődését az szolgálja, ha van édesanyja és édesapja” – ezt válaszolta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón, miután a 444 megkérdezte tőle, elképzelhetőnek tartja-e, hogy egyedülálló örökbefogadó szülő gyerekéből épp olyan boldog és kiegyensúlyozott felnőtt legyen, mint házaspár örökbefogadók gyerekéből.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020.11.12. 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás