„Klubrádió
Reggeli gyors

Telegraph: Az Orbán-kormány hatalmának ilyen mérvű megroppanására még nem volt példa

12/02/2024 09:05

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A kormány még a Fox Newsnak sem vette fel a telefont a kegyelmi botrány és a köztársasági elnök távozása kapcsán. Nemzetközi lapszemlénkben válogatást olvashatnak Novák Katalin és Varga Judit lemondásának nemzetközi visszhangjából.

2024. február 12. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.02.12.
04:49
00:00
Novák Katalin és Varga Judit lemondásának híre bejárta–bejárja a világsajtót is.

A Trump-párti és Orbán-barát amerikai Fox News az elsők között számolt be a köztársasági elnök lemondásáról, megjegyezte például, hogy Orbán Viktor nem elégedett meg azzal, hogy Novák mondjuk az X közösségi hálón jelentse be a hírt, hanem hazahívatta Dohából, hogy élő adásban közölje a néppel a döntést. Mint általában a jobboldalinak vagy konzervatívnak tekinthető orgánumok, idézték Orbántól, hogy "nincs kegyelem a pedofiloknak". A Fox News megkereste a magyar kormányt is, hogy kommentálja a történteket, de még nekik sem vették fel a telefont.

Az orosz Ria Novosztyi oldalán a bejelentést követő fél órában már olvashattuk is a hírt. Az állami hírügynökség Orbánt erkölcsös embernek beállítva utalt arra, szavai és alkotmánymódosítási javaslata vezetett Novák és Varga lemondásához. Dicsérte a volt köztársasági elnököt, mint aki a diplomácia szokásos eszközével dolgozott az ukránok és az oroszok konfliktusának rendezésén. Sőt állítólag Novák a világ egyik vezető gazdaságának minősítette az oroszt, és fontosnak tartotta az orosz kultúra értékeinek megőrzését.   

Gyakorlatilag ugyanebben a felütésben írt az esetről a China Daily a Xinhua, a kínai kormányzathoz tartozó hírügynökség nyomán.

 
Novák Katalin 2021-ben, még a családokért felelős tárca nélküli miniszterként a 4. Demográfiai csúcson.
 

Az Africa News hasábjain ecsetelik, ceremoniális és nem döntéshozó szerepe volt Novák Katalinnak, aki épp a családok és gyerekek védelméért volt felelős miniszter anno. A cikk még arra is kitér, hogy milyen konfliktusai vannak Magyarországnak az EU-val. 

A New York Times és a Sky News is Orbán felől közelíti meg az esemény kiváltó okát, merthogy Novák erő és hatalom híján aligha szabhatta meg a történések irányát. Az autokrata vezető keze viszont mindenhova elér.

Egyébként az AP amerikai hírügynökségnek dolgozó, a magyar köz- és politikai életet kíválóan ismerő Justin Spike írását vette át a legtöbb portál, köztük a Northwest Arkansas Democrat Gazette is. Megtudjuk tudósításából, hogy kereste az elnöki hivatalt, de azt válaszolták, nem kommentálják az eseményeket. Mindenesetre hangsúlyos szerepet kap írásában az, hogy a történtek alaposan megtépázzák Orbán és kormánya tekintélyét, amire eddig nem nagyon volt példa.

A France 24 a tüntetést emeli ki, mint ami feltehetően hozzájárult Orbán döntésének meghozatalához, és idézte Donáth Anna Facebook-bejegyzését, miszerint Orbánnak kellene a felelősséget felvállalni. Az írás kitért arra is, hogy visszaállt a kormányt korábban is uraló férfi-dominancia.

Az amerikai Time figyelme még Kocsis Máté szavaira is kiterjedt, aki a Fidesz-frakciót képviselve háláját fejezte ki Novák felelősségteljes döntéséért.

A német DW úgy fogalmaz, hogy Orbán sietett az alkotmánymódosítással, hogy minimalizálja a károkat. A cikk meglepetéssel is szolgál egy fotó erejéig: a Vatikán fotóját közölte, ahol Ferenc pápa tavaly áprilisi magyarországi vizitje során Orbán vendége volt a Karmelita palotában, s épp a balkonon sétálnak, a pápa kerekesszékben, balján Novák, jobbján Orbán.

Pápalátogatás - Ferenc pápa találkozója Orbán Viktorral
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Ferenc pápát Novák Katalin akkori köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita palotában 2023.04.28-án. A katolikus egyházfő látogatása idején kapott kegyelmet K. Endre. 
 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

A brit The Telegraph szerint Orbán ilyen mérvű meghátrálására még nem volt példa. Közli viszont – ami ennek ellentmond – hogy a Fidesz népszerűsége töretlen, legalábbis továbbra is vezet a közvéleménykutatásokban, noha a szavazók harmada bizonytalan – teszik hozzá.

A Forbes arra tért ki, hogy Nováknak alá kellett volna írnia Orbán alkotmánykiegészítését, merthogy még pénteken is úgy nézett ki a forgatókönyv.

Az Al Jazeera kiemelte, a magyarországi államfők között Novák volt a legfiatalabb az elnöki poszton és az első nő is ebben a minőségben.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. A címlapi képen Novák Katalin 2021-ben, még a családokért felelős tárca nélküli miniszterként a 4. Demográfiai csúcson.