„Klubrádió
A lényeg

Nováknak üzentek a tüntetésen: "Ez a mozgás éve, úgyhogy ideje eltakarodni!"

9/02/2024 19:52

| Szerző: Klubrádió

Donáth Anna, a Momentum elnöke azt mondta, minden nap tüntetések lesznek a kegyelmi ügy miatt este hattól a Sándor-palota előtt, egészen addig, amíg Novák Katalin le nem mond.

A délután 4-kor a Belügyminisztériumnál indult tüntetésen, a Sándor-palota előtt folytatódtak a felszólalások.

A magyarok 74 százaléka gondolja úgy, hogy Novák Katalinnak mennie kell – kezdte beszédét Jámbor András baloldali országgyűlési képviselő a hvg.hu tudósítása szerint. „Mennie kell Nováknak, Vargának, Orbánnak?” – kérdezte Jámbor, mire a tömeg felzúgott. Majd Jámbor arról beszélt, hogy a Fidesz megpróbálta ráégetni a pedofília vádját a Szikra Mozgalomra, ártatlan embereket hurcolnak meg, miközben kegyelmet adnak egy pedofil-ügy bűnsegédjének.

„Tudjátok, mivel lehetne megvédeni a gyerekeinket? Például meg kellene fizetni a szociális munkásokat és a tanárokat” – mondta Jámbor, aki hozzátette, hogy törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek a gyermekvédelmi rendszer megerősítéséről.

 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

„Egy normális országban ilyen nem történhet meg. Nem adnak kegyelmet a bűnösöknek” – mondta Szilágyi Kitti óvodapedagógus, hozzátéve, hogy a gyermekek védelme mindenek felett álló közös ügy. Majd az ország vezetőire utalva úgy fogalmazott: „követeljük, hogy takarodjanak mind a közéletből. Követeljük, hogy a hatóságok folytassák a nyomozást a bicskei intézményben és minden olyan helyen, ahol a gyanú szerint hasonló bűncselekmények történhettek.”

Szilágyi Kitti szerint a gyermekvédelmi rendszer finanszírozásának újragondolását is meg kell kezdeni, méghozzá szakértők és civil szervezetek bevonásával. „Egy ilyen államnak nem jár támogatás! Mocskos Fidesz!” – kiáltotta. Közölte, kárhenyhítés jár az áldozatoknak, és az államnak ezenfelül bocsánatot kell kérnie az érintett gyermekektől. „A Sándor-palota már nem képviseli a magyarokat. Ahogyan Novák az év elején mondta, ez a mozgás éve, úgyhogy ideje eltakarodni!” - tette hozzá.

 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Donáth Anna, a Momentum elnöke mondott beszédet a tüntetés végén. „Politikusként és anyaként állok itt előttetek” – kezdte beszédét, hozzátéve, hogy napok óta görcsben áll a gyomra ettől az ügytől. Ahelyett, hogy Novák Katalin arra adott volna választ, mindez miért történhetett meg, arról beszélt, hogy ez a kérdés megosztó. Donáth szerint ez a kérdés nem megosztó. Vita tárgyát nem képezheti az a kérdés, hogy gyermekek ellen elkövetett bűncselekményre nincsen mentség.

Donáth szerint Novák magyarázattal tartozik a bicskei gyerekeknek, akiknek elvette az igazságát. A Momentum elnöke többször megjegyezte, hogy egy normális országban a köztársasági elnöknek az állam lelkiismeretének kellene lennie. „Mint édesanya az édesanyához, szólok hozzád, Katalin. Mondj valamit! Hogy tudsz a gyermekeid szemébe nézni? Szégyelld magad!” – kiáltotta Donáth, a tömeg pedig skandálni kezdte ugyanezt.

A tüntetés végén Donáth meghirdette a demonstráció folytatását: „minden nap este hatkor találkozzunk itt, addig, amíg Novák le nem mond” – mondta a Momentum elnöke, hozzátéve, hogy ez nem budapesti ügy és vidéken is szervezkedni fognak. Ezzel a tüntetés hivatalos része véget ért.