„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„Távol áll tőlem az operett”

7/11/2020 07:46

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Szemenyei Jánost, a pénteki Ötös vendégét a legtöbben talán zenés színészként ismerik, ezért is volt furcsa tőle ez a kijelentés, amit a műsorban tett. Gálvölgyi János kérésére ezt persze kifejtette bővebben is.

2020. november 06. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2020. november 06., péntek 10:00)
84:37
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
Szemenyei János elmondta, bár az első találkozása a színházzal a zenés műfaj volt, még most is arra vágyik, hogy legalább annyi prózai szerepben bizonyíthasson.

A színművész gyerekkorában állt először színpadra a Légy jó mindhalálig című darabban. A középiskolában drámaszakos volt, elmondása szerint azonban nem volt klasszikusan színházba járó gyerek. Hozzátette, ennek is része lehet abban, hogy elsőre nem vették fel a főiskolára. Ekkor került a Madách Stúdióba, amit a pályája nagyon jó megalapozásának tekinti.

Szemenyei János a Csárdáskirálynőben
 
Szemenyei János a Csárdáskirálynőben
 

A Színművészetin Kerényi Imre osztályában végzett, majd a diploma után Zalaegerszegre szerződött, és bár már akkor is az ellen küzdött, hogy beskatulyázzák a táncos-énekes-színész kategóriába, az első jelentősebb szerepét a Mágnás Miskában játszotta, amelyért díjat is kapott. Vagyis egy operett béli munkájáért ismerték el, miközben nehezen szerette meg a műfajt. Azt is elmondta a műsorban Szemenyei János, hogy mindeközben a musical nagyon is az ő világa.

A zalaegerszegi években számára talán a legfontosabb feladat az volt, hogy eljátszhatta a III. Richárd címszerepét. Erre nagyon büszke, ugyanakkor, ahogy elmondta, azóta is figyelmezteti magát arra, hogy ne abból éljen, hogy 24 évesen rábízták ezt a munkát.

Szemenyei János bár énektanárhoz a főiskolán került először, autodidakta módon már egészen fiatalon elkezdte fejleszteni magát. Várpalotán, ahol felnőtt, nem íratták zeneiskolába, mert – ahogy ő mondta – az „ciki” volt. Ezért a szüleitől kapott inkább egy szintetizátort, és otthon tanulgatta a zenélést. A főiskolán már nem csak énekelt, de a zeneszerzést is elkezdte, amely most legalább annyi művészi kihívást jelent neki, mint a színészet. Hozzátette, nem is nagyon szereti a két műfajt összekeverni, mert úgy érzi, elveszik egymástól a figyelmet. Ezért is döntött úgy, hogy, bár eredetileg jelentkezett a Zeneakadémiára zeneszerző szakra, amíg a Vígszínházban játszott, úgy döntött, inkább kihagyja, hogy színészként teljesedhessen ki akkor.

Végül a független színházakhoz is a zene által került közel. Láng Annamária kolléganője hívta a Proton Színházhoz, ahol éppen zeneszerzőt kerestek. Ott került szakmai kapcsolatba Mundruczó Kornéllal, aki azóta is több produkcióban látja vendégül zenészként és színészként is.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2020. november 6. péntek 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János
Szerkesztő: Timár Ágnes

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás