„Klubrádió
Reggeli gyors

TASZ: Kaptunk egy halom iratot a közmédiától, aminek lényegében nincs információtartalma

13/09/2022 11:53

| Szerző: Klubrádió

"Több alkalommal volt munkáltatói nyomásgyakorlás a közmédia dolgozóira azzal kapcsolatban, hogy milyen politikai irányvonalat kell képviselniük" – mondta a Reggeli gyorsban Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének munkatársa.

2022. szeptember 13. Reggeli gyors - részlet 2022.09.13. Döbrentey Dániel
08:59
00:00
Úgy tűnik, senki nem felelős a közmédia tartalmaiért, és a Médiatörvényben megfogalmazott követelmények be nem tartását sem lehet senkin számonkérni. Még azt is titkolják, ki az a személy, aki a közszolgálati média nevében teljesen szabad kezet ad az MTVA-nak, amely a törvény szerint nem köteles megfelelni a közszolgálatiság követelményeinek. Legalábbis erre lehet következtetni azokból a dokumentumokból, amelyeket másfél év és egy bírósági döntés után a Duna Médiaszolgáltató végül megküldött a Szabad Európa szerkesztőségének. A perben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte lapot.

"Nagyon sokféle elvárásnak kell megfelelni a közmédia berkein belül. Több alkalommal volt munkáltatói nyomásgyakorlás a közmédia dolgozóira azzal kapcsolatban, hogy milyen politikai irányvonalat kell képviselniük, ami a törvény szövegével teljesen szembe megy, mivel az kifejezetten előírja a pártatlanságot, a semlegességet és a befolyásolástól mentes munkavégzést" – mondta a TASZ munkatársa.

Megújult az M1 hírcsatorna arculata
Budapest, 2020. március 15. Kontra György, az M1 Híradó bemondója a vizuális megjelenésében megváltozott 4-es stúdióban a közmédia Kunigunda úti gyártóbázisán 2020. március 15-én. Indulása után 5 évvel, március 15-től megújult az M1 arculata. A közszolgálati hírcsatorna logójában és stúdió vizuális megjelenésében változik meg. A háttérként szolgáló plazmatévék helyett ezentúl korszerű összefüggő ledfalak lesznek. MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Döbrentey hozzátette, hogy a Szabad Európa által kiperelt dokumentumokból az derül ki, hogy ez az eleve nagyon bonyolult struktúra még a dokumentumok szintjén sem átlátható. Van a Duna Médiaszolgáltató, ami megrendel műsorokat, és van az MTVA, ami ezeket legyártja, illetve fizet az előállításért. Az iratokból az is látszik, hogy a gyakorlati megvalósítás is elég furcsán néz ki, ugyanis a Duna Médiaszolgáltató, aminek néhány milliárdos költségvetési kerete van, ehhez képest az MTVA 100-160 milliárdból működik, ebből készülnek a műsorok. "Hogy ezek hogyan készülnek, ezt szerettük volna megtudni a kiperelt iratokból. Ami eljutott végül a bírósági ítélet nyomán hozzánk, abból nem lettünk sokkal okosabbak. Műsormegrendelő adatlapokat szerettünk volna látni, de ezek a lapok semmilyen információtartalommal nem rendelkeznek. Ezek az iratok azt mutatják, hogy ilyen megrendelőlapok alapján nem lehet előállítani egy műsort. További csavar a történetben, hogy kértük a keretmegállapodások kiadását is (ami rendezi, hogy a Duna és az MTVA hogyan dolgozik együtt), de az derült ki, hogy ilyen irat nincs. Kaptunk egy halom iratot, aminek lényegében nincs információtartalma, illetve egy másik iratról pedig megállapították, hogy nem létezik. Érdekes továbbá az is, hogy bár itt közpénzek felhasználásról van szó, az alperes mégis üzleti titokra, illetve a befolyásolásmentes működésük veszélyeztetésére hivatkozott" – mondta Döbrentey Dániel.

"Egészen biztos vagyok benne, hogy ennek a történetnek lesz még folytatása, most már látjuk, hogy mennyire kevéssé transzparens és logikus az a működésmód, ami iratokkal alátámasztható. Azt gondolom, hogy sok olyan munkatársa lehet ezeknek a közszolgálati sajtótermékeknek, akik – ahogy eddig is tették – anonim módon információt szolgáltathatnak a valóban független sajtónak a működési visszásságokról" – mondta a Reggeli gyorsban Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének munkatársa.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Döbrentey Dániellel
2022.09.13., kedd 07:47
Riporter: Dési János