„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy Ákos: Ennek a rendszernek a lopáson kívül a propaganda a lényege

8/10/2021 11:26

| Szerző: Klubrádió

Még 2018-ban a kormány propagandasajtója folyamatosan híresztelte, hogy az akkor még LMP-s képviselő, Hadházy Ákos és családja „kisemmizett és lényegében a halálba kergetett” egy szerencsétlen, szegény, alkoholista embert, Hadházy egykori szomszédját. A napokban a bíróság kimondta, hogy a vádak alaptalanok. A Reggeli gyors vendége Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő volt.

2021. október 08. Reggeli gyors - részlet 21.10.08. Hadházy Ákos
11:47
00:00

Természetesen Hadházy sem hiszi el amit a propagandasajtó munkatársai a bíróság előtt állítanak – nem tudják kik írták a lejárató cikkeket. Szerinte most azt tudja tenni, hogy a megmaradt független sajtóban beszámol az ügy részleteiről.

A politikus – miután bejárta az országot a "szomszédgyilkos" Hadházyról szóló híresztelés – indított egy magánvádas eljárást rágalmazás miatt az elhunyt szomszéd lánya ellen (,aki egyébként azt állította, hogy az újságírók beszélték rá a rágalmazásra), de szeretett volna pert indítani azok ellen az újságírók ellen is, akik megírták ezeket a súlyos vádakat anélkül, hogy informálódtak volna vagy megkérdezték volna Hadházyt is. A rágalmazási perben meg kellett volna neveznie ezeket az újságírókat, de mivel ezt nem tudta megtenni, így a bíróság megkereste az érintett szerkesztőségeket (Origó, Ripost, Lokál), akik azt állították, hogy nem emlékeznek rá, nem tudják, nincs ilyen nyilvántartásuk, hogy ki írta ezeket a cikkeket.

Ezután a bíróság kötelezte a rendőrséget a nyomozásra, ám a rendőrség visszaírta, hogy ugyan sokat nyomozott, de nem tudta kideríteni, hogy kik állnak az írások mögött. Ezt a képviselő képtelenségnek tartja, hisz a szerkesztőségekben teljes mértékig viszakövethető, hogy melyik anyag kihez köthető, és ha más nem, akkor az egyes újságok főszerkesztőinek kell vállalniuk a felelősséget.

facebook/Szabó Szabolcs
 

Ha a rendőrség ki akarta volna nyomozni, hogy ki a felelős, akkor egyszerűen meg tudta volna tenni, de a rendőrség is kiszolgálja ezt a rendszert, korrupciós ügyekben és ezekben a mocskolódó ügyekben sem nyomoz – állítja a politikus.

Aki ezeket a cikkeket írta, az egyáltalán nem biztos, hogy szerkesztőségben dogozik, hisz a lejáratásoknál is úgy működik a propaganda, hogy valahol – valószínűleg Rogánéknál – megírják ezeket a mocskolódó cikkeket, aztán az adott médiumok szinte szó szerint átveszik – véli Hadházy. Ennek a rendszernek a lopáson kívül a propaganda a lényege – tette hozzá.

Azt mutatta meg ez a per, hogy gyakorlatilag bárki bármit leírhat a propagandánál, nem kell félnie attól, hogy rágalmazásért elítélik. Becsületsértési pereket lehet indítani, de azt a pár százezer forintot az újságok nevetve kifizetik a rengeteg propaganda reklámköltségből, és sokszor még a helyreigazítást sem vagy csak egy eldugott helyen hozzák le – mondta a műsorvezető vendége.

A bíróság viszonylag súlyos büntetést – magas pénzbírságot – szabott ki a rágalmazó hölgyre, mert ezzel is azt akarta üzenni a társadalomnak, hogy nem megengedhető, hogy ezek a karaktergyilkosságok szinte igazi gyilkosságok legyenek – mondta Hadházy Ákos.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2021.10.08., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert