„Klubrádió
Reggeli gyors

Tálas Péter: Tovább terjed a konfliktus a Közel-Keleten, a kérdés ennek a mértéke

10/01/2024 13:42

| Szerző: Klubrádió

A Hezbollah régóta átlő a határon, amire Izrael rendre válaszol. A következő időszak legfontosabb kérdése, hogy Libanon mint állam beszáll-e a konfliktusba  – mondta Tálas Péter, biztonságpolitikai szakértő a Reggeli gyorsban, 

2024. január 10. Reggeli gyors - részlet Tálas Péter 2024.01.10.
06:17
00:00
A közel-keleti válság az eszkaláció felé tart, ennek pedig több jele is van - erről beszélt Tálas Péter a Reggeli gyorsban. A biztonságpolitikai szakértő szerint a következő időszak nagy kérdése az lesz, hogy Libanon milyen szerepet vállal a konfliktusban.

A libanoni székhelyű Hezbollah átlő a határon, Izrael pedig visszalő – ez elég régóta tart, az érdekes kérdés ennek a mértéke – mondta a szakértő.

A Hezbollahot 1982-ben hozták létre – gyakorlatilag az irániak. A fegyveres politikai szervezet két évtizeden belül meghatározó erő lett Libanonban, a parlamentnek és a kormánynak is volt tagja korábban – idézte fel Tálas. Ami miatt rendkívül veszélyes lehet, ha nagyobb erővel szállnak be a konfliktusba az a 150 ezer rakétájuk, olyanokkal is, amelyekkel akár Tel-Avivot is tudják lőni.

Izraeli-palesztin konfliktus - Libanon
 
 Visszám al-Tavilt, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet elitalakulata, a Radván ezred egyik egységének parancsnokhelyettesét temetik a dél-libanoni Hirbet Szelmben 2024. január 9-én. Al-Tavillal egy izraeli légicsapás végzett Dél-Libanonban.
 
Fotó: MTI/AP/Huszein Malla
 

Jelentős eszkalációtól azóta tartanak sokan, amióta a múlt héten Izrael a fővárosban, Bejrútban megölte a Hamász egyik helyettes vezetőjét és erre válaszul a Hezbollah negyven rakétát lőtt vissza. A legfontosabb kérdés most az, hogy Libanon állam beszáll-e a konfliktusba, illetve, hogy ebben az esetben megismétlődhet-e egy, a 2006-os hasonló izraeli válasz. Akkor egy nap alatt olyan mértékű támadást hajtottak végre az északi szomszéddal szemben, amely Libanon számára nagyon fájdalmas volt – mondta Tálas.

A Hezbollah vezetője egyelőre nem adta jelét, hogy a háború komolyabb kiszélesítésére törekednének – mondta Tálas, hozzátéve, hogy az is kérdés persze, Izraelnek mi a szándéka. Valamifajta ellenőrzött eszkaláció politikailag jól jöhetne az izraeli kormánynak, de ezen az oldalon sem látom, hogy azt szeretnék, hogy szélesedjen a háború – mondta a szakértő. 

Az eszkaláció a Vörös-tengert is érinti, ott a jemeni lázadó húszik fegyveres támadásai miatt nemzetközi vállalatok szüntetik be a szállítást - erről is beszélt Tálas Péter, a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.