„Klubrádió
A lényeg

Kereskedelmi hajók elleni támadást semlegesített az amerikai haditengerészet a Vörös-tengeren

4/12/2023 14:21

| Szerző: Klubrádió

Három kereskedelmi hajó ellen Jemen felől végrehajtott négy rakéta- és dróntámadás semlegesítésében nyújtott segítséget az amerikai haditengerészet Vörös-tengeren szolgálatot ellátó hajója – közölte az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága.

A CENTCOM közleménye szerint a USS Carney romboló a Vörös-tengert az Ádeni-öböltől elválasztó szoros térségében több segélykérést kapott támadás alá került kereskedelmi hajóktól. A részletes tájékoztatásból kiderül, hogy az amerikai hadihajó helyi idő szerint vasárnap délelőtt észlelte, hogy Jemen húszik által uralt területéről ballisztikus rakétát lőttek ki egy bahamai zászló alatt közlekedő brit áruszállító hajó, a Unity Explorer felé. A tüzérségi eszköz a hajó közelében a tengerbe csapódott. 

Néhány órával később, délben a nemzetközi vizeken járőröző amerikai romboló semlegesített egy Jemen felől indított drónt, amely az irányába tartott, ugyanakkor az nem nyert megerősítést, hogy az amerikai haditengerészet egysége volt a támadás célpontja – olvasható a CENTCOM közleményében, amely arról is beszámolt, hogy fél órával a drón megsemmisítése után az amerikai hadihajó vészjelzést kapott a Unity Explorer felől, hogy Jemen felől kilőtt rakéta találta el. A USS Carney a károk felmérésében nyújtott segítséget, miközben egy újabb drónt kellett lelőnie. A kereskedelmi hajóban a támadás nem okozott súlyos károkat.

Vasárnap a délutáni órákban egy másik kereskedelmi hajót érte szintén rakétatalálat Jemen irányából, nem részletezett károkat okozva az  áruszállító hajóban, amely panamai bejegyzésű és bermudai, valamint brit tulajdonban van. A harmadik panamai hajó, fedélzetén nemzetközi legénységgel szintén vasárnap délután adott le vészjelzést, hogy lövedék találta el. A segítségére siető amerikai hadihajó megállapította, hogy a támadás nem okozott komolyabb károkat az áruszállító hajóban, amelyen nyolc ország állampolgárai dolgoznak – áll a katonai tájékoztatóban. 

 
USS Carney
 
ATLANTI ÓCEÁN (2019. december 17.) Az Arleigh Burke osztályú irányított rakétaromboló, USS Carney (DDG 64) áthalad az Atlanti-óceánon, míg a spanyol haditengerészet Alvaro de Bazan osztályú fregattja, az ESPS Alvaro de Bazan (F 101) mellette érkezik beiktatási gyakorlatra az Egyesült Államok Haditengerészetének 60-as romboló osztagával és a spanyol haditengerészet 31. felszíni századával, 2019. december 17. A spanyolországi Rotába bevetett Carney hetedik őrjáratát tölti az Egyesült Államok 6. flottájának műveleti területén.
 Fotó: MC1 Fred Gray IV / (Az Egyesült Államok haditengerészetének fotója: Fred Gray IV. osztályú tömegkommunikációs specialista / Megjelent) 191217-N-TI693-1117/Flickr